Токът на Гинка Върбакова е 3,5 пъти по-скъп от това, което плащаме на ЧЕЗ

в България
Loading...

Преди пет дни ви показах бурканчето, в което приятелката на министър Теменужка Петкова събира постъпленията си от продажбата на тока, произведен от шестте нейни фотоволтаични парка, а по-специално от първия от тях, но предположително ситуацията е същата и с останалите пет. Днес ще видим, с колко се е променило количеството събрани пари в бурканчето, а също така и за какво количество ток са се увеличили спестяванията. Така ще получим най-точна и вярна престава за цената, на която Гинка Върбакова продава стоката си на всички нас.

Първо да припомня, че информацията идва от интернет сайт на водеща германска компания в областта на фотоволтаичната индустрия. А ето и как изглеждаха нещата с произведената и осребрена електроенергия от първата слънчева централа на Гинка около 14-ти април,

(за по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките):

Числото над бурканчето показва количеството произведен и продаден ток от влизането на инсталацията в експлоатация (през февруари 2011-та г.) до последния уикенд, в кило-Ват-часа, а числото под бурканчето – каква общо сума е получила Гинка за това. За удобство е по-добре горното число да се раздели на 1000, за да се превърне в Мега-Ват-часа (МВт.ч).
А сега да видим същото бурканче към вчерашния ден или ЧЕТИРИ ДНИ след първата засечка:

Забелязвате ли разликата? Превърнахте ли и второто число над бурканчето в МВт.ч? Ако сте готови можем да проведем и окончателните сметки?
Първо определяме разликата в произведения и продаден ток:

12 386 МВт.ч – 12 330 МВт.ч = 56 МВт.ч

После определяме разликата на парите в бурканчето:

8 659 062.18 лева – 8 619 883.92 лева = 39 178.26 лева

Второто число разделяме на първото и получаваме 699 лева/МВт.ч, което е равно на 70 стотинки/кВт.ч, а ние плащаме на ЕРП-тата малко над 20 стотинки за дневна тарифа.

Същата сума получихме и миналият път, когато ви показах първото бурканче, но тогава не бяхме сигурни, че цената е все още такава.

На практика имаме гигантски грабеж. Никакви дългосрочни договори, сключвани по времето на Трайчо Трайков, не могат да оправдаят такива кражби. Тази инсталация на Гинка е само около 5-6% от общото количество притежавани от нея фотоволтаични инсталации, които най-вероятно продават на ЕРП-тата на същите цени? На германския интернет сайт няма данни зя другите и мощности.

Ето специализирания портал от където направих горните снимки:

Този път ще дам и адреса му: //www.sunnyportal.com/Templates/PublicPagesPlantList.aspx

В интерес на истината не е само Гинка Върбакова, която ни краде по този нагъл начин. Това означава, че със сигурност можем да говорим за ВЕИ мафия, като крило от добре известната ни политико-медийно-енерГЕПИйна мафия.

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Loading...

Последни от България

Отиди Горе