вашият виртуален всекидневник

Тереза Май обвини Русия във фалшиви новини и намеса в избори

в Свят

Тереза Май обвини Русия в намеса в избори и в разпространението на фалшиви новини, като част от опитите й да “превърне в оръжие информация”, за да сее раздори на Запад, пише “Гардиън”.

“Имам много просто послание към Русия. Знаем какво правите. И няма да успеете. Защото подценявате устойчивостта на нашите демокрации, трайната привлекателност на свободните и отворени общества и ангажираността на западните нации към съюзите, които ни обвързват”, е заявила Тереза Мей по време на официална вечеря с влиятелни лондонски бизнесмени в понеделник.

“Обединеното кралство ще направи това, което е необходимо, за да се защити и да работи с нашите съюзници, за да направят същото”, добавила британската министър-председателка.

След присъединяването към Русия на Крим от Украйна, продължила Тереза Май, Русия е “подстрекавала конфликт в Донбас [Източна Украйна], многократно е нарушавала националното въздушно пространство на няколко европейски държави и е провеждала продължителна кампания за кибер-шпионаж и пробив”.

“Това включва намеса в избори, проникване в компютрите на датското Министерство на отбраната и на Бундестага, сред много други”, заявила още Тереза Мей пред влиятелни бизнес фигури от Лондонското сити.

“Тя се опитва да превърне в оръжие информация. Използва държавните медии, за да насажда фалшиви новини и фошопирани изображения, опитвайки се да всее недоверие на Запад и да подкопае нашите институции”, заявила още Мей.

Тя добавила, че Обединеното кралство не иска да “се връща в Студената война или да бъде в състояние на постоянна конфронтация”, но Великобритания ще трябва да действа, за да защити интересите на Обединеното кралство, на Европа и на останалата част от света, ако Русия не поеме по различен път.

Източник на “Даунинг стрийт” заявил пред “Гардиън”, че Тереза Май не е направила това изявление в отговор на конкретно събитие, а по-скоро на все повечето доказателства, че руските агенции се опитват да се месят в западната политика.

Силната критика на британския премиер към действията на Русия е в ярко противоречие с коментарите от уикенда на американския президент Доналд Тръмп, който заяви в събота, че вярва на Владимир Путин, че не се е месил в американските президентски избори.

Речта на британския премиер е сериозна ескалация на предупрежденията на Великобритания към Русия, преди посещението на външния министър Борис Джонсън в Москва преди края на годината, като част от стратегията за предпазлив ангажимент с администрацията на Владимир Путин. / ГЛАСОВЕ

Loading...
loading...
loading...
Тереза Май обвини Русия във фалшиви новини и намеса в избори by

Последни от Свят

Отиди Горе