The Bulgarian Times

Станишев: «Европа трябва да бъде спасена от две заплахи — от статуквото и от войнстващия краен национализъм»

в Свят

Европа трябва да бъде спасена от две заплахи — на статуквото, което арогантно казва «всичко е наред и не са необходими особени промени», и на войнстващия краен национализъм, защото е опасен.

Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев по време на дискусия «Три перспективи за бъдещето на обединена Европа», организирана от Милениум Клуб България в НДК. Това съобщи БТА.

Станишев отбеляза, че крайният национализъм се нуждае от образа на враг, като припомни, че най-голямата ценност на Европа е, че близо 70 години живеем в мир.

За младото поколение това изглежда естествено състояние, но всъщност то е извоювано, коментира той и подчерта, че идеята за Европа на мира е безкрайно ценна днес и трябва да се борим за нея.

Според него европейските избори ще определят дали ще съществува Европа във вида, в който я познаваме.

Той очерта три възможни сценария — Европа на статуквото, Европа на нациите и Европа на възстановяване на изконните ценности.

Според него при тези проблеми, които са глобални и взаимносвързани, е пълна илюзия да кажеш на хората, че ще ги върнат в «доброто старо време».

В тази общност винаги можеш да отстоиш своите интереси и идеи и да намериш съюзници, опирайки се на европейските ценности на солидарност и разбирателство и баланс на интереси, коментира Станишев.

Вие сте поколение, което е глобално, отворено към света, не губете своите корени, където и да сте, работете за това България да върви напред, има нужда от много реформи, и кураж да бъдат направени, коментира Станишев.

Председателят на Милениум Клуб България Румен Чолаков коментира, че в Европа броди призракът на евроскептицизма, а различни политици използват старите стратегии за търсенето на враг, когото да мразим.

ЕС в последните 10 години има сякаш политика да потушава кризи, лидерството не е съвременно, смята той.

Според него дълбоката ни криза е идеологическа.

Ние нямаме дългосрочна перспектива за това накъде отиваме, какво се опитваме да постигнем и каква е крайната цел, отбеляза Чолаков и допълни, че европейските граждани не припознават европейските институции като свои.

Нуждаем се от по-лесен механизъм на вземането на решения в ЕС, засилването на интеграцията може да доведе до много предимства за европейците, смята Чолаков.

Последни от Свят

Снимка на деня

ПРИЕМИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ! ВЕДНАГА! Those inconsiderate leavers how dare they not consider
Отиди Горе