Социалният министър подаде оставка

в БЪЛГАРИЯ
Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

В разговор с премиера, министър Петков заяви, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

Припомняме, че родители на деца с увреждания протестират в няколко града на страната. В Морската градина в Бургас организираха палатков лагер, като идеята е по този начин да изразят подкрепа към акцията, която придоби популярност под мотото „Системата ни убива”.

Недоволството на майките е срещу социалната политика на държавата по отношение на децата с увреждания. Майките ще дежурят в палатковия лагер, докато държавата не промени политиката си спрямо техните деца, за да им осигури достоен живот.

Палатков лагер устроиха и във Варна. Той също ще е безсрочен. Хората там пуснаха черни траурни балони, за да покажат, че съществуват на ръба на оцеляването и искат спешни законови промени.

В началото на месеца родители издигнаха палатков лагер и пред сградата на парламента в София. На среща с протестиращите тогава министър Бисер Петков обеща концепция за закон за социалните услуги, които да помогне на близките в грижите за децата им.