Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция

в ПО СВЕТА
Словакия няма да ратифицира конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени, по-известна като Истанбулската конвенция. Премиерът Роберт Фицо отстъпи под натиска на по-малкия партньор в управляващата коалиция – Словашката национална партия (SNS). Страната подписа Истанбулската конвенция през 2011 г.

 

Премиерът на Словакия обяви в четвъртък, че няма да ратифицира документ, който според него е спорен, може да доведе до нарушаване на конституцията и до узаконяване на еднополовите бракове.

 

Основният документ на Словашката република забранява еднополовите бракове с приемането на поправка в конституцията през 2014 г., в която изрично е записано, че бракът е само съюзът между мъж и жена. В страната еднополовите съжителства не са признати и като граждански съюзи.

 

„Не можем да прокараме мерки, които противоречат на вярванията и чувствата на хората в някои държави“, заяви социалдемократът Фицо. Според него конвенцията „излишно поставя под въпрос природните разлики между мъжете и жените и ги нарича стереотипи“, докато се преследва иначе чудесната цел да бъде премахнато насилието срещу жени.

 

Критиците оспорват определението в конвенцията за това що е социален пол (gender), а католическата църква заяви, че документът щял да доведе до дискриминиране религиозната свобода в страната, в която (по данни от преброяването през 2011 г.) от население 5.4 милиона души 62% се определят като католици и 6% като протестанти.

Словакия каза НЕ на исляма и го забрани със закон!