Слава на героите!

в ПО СВЕТА

ПРЕЗИДЕНТЪТ АЛЕКСАНДР ЗАХАРЧЕНКО ОСТАВА СЪС СВОИТЕ БОЙЦИ ЗАВИНАГИ В СТРОЯ. 

ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ И МИР НА ПРАХА ИМ!

АЛЕКСАНДР ВЛАДИМИРОВИЧ ЗАХАРЧЕНКО /род. 26 юни 1976 г., Донецк, Украинска ССР, СССР – загинал 31 август 2018 г., Донецк, Донецка Народна република, 42 год./

Държавен глава (от 4 ноември 2014 до 31 август 2018 г.), Председател на Министерския съвет (7 август 2014 до 31 август 2018 г.) и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Донецката Народна република. Генерал-майор от армията на ДНР (2016), Генерал-майор и на Луганската Народна република (2015).

Загинал на поста си след атентат на 31 август 2018 г. – взривено кафене «Сепар», намиращо се в непосредствена близост до резиденцията му в центъра на Донецк

След като завършва с отличие донецкия Техникум по промишлена автоматика, започва работа в донбаските мини като електромеханик.
След 2006 г. заема различни ръководни длъжности в местни корпорации.
След като започва съпротивата в Източна Украйна, на 16 април 2014 г. създава въоръжен отряд от 7 човека, начело на който същият ден превзема сградата на Донецката градска администрация.

През май 2014 г. е назначен за военен комендант на Донецк, впоследствие командва батальона „Оплот“ от състава на въоръжените сили на Донецката република. На 22 юли 2014 г. е тежко ранен в бой с врага по време на щурма на неговото подразделение срещу с.Кожевня.
На 8 август 2014 г .е утвърден за премиер на републиката от Върховния съвет на ДНР и същия ден полага клетва като Председател на Министерския съвет на ДНР.
На 3 ноември 2014 г. е избран за държавен глава на републиката с гласовете на 75% от гласоподавателите и на 4 ноември с.г., в Донецкия Драматичен театър полага клетва с ръка, положена върху Библията.

На 31 август 2018 г. умира в болница в града от раните си, получени в резултат на изключително долно взривеното от киевските подчовеци кафене, намиращо се в непосредствена близост до резиденцията му в центъра на Донецк.

Герой на Донецката Народна република и носител на два Георгиевски кръста за храброст.

Съпругата му се казва Наталия, оставя и четирима сина.

Светла му памет на този голям патриот на родината си и непримирим, доблестен борец срещу киевската ционистка евроамериканска хунта на масовия убиец Петро Порошенко /Валцман/, между другото, голям приятел на Бойчето, Плевнелиев и Орешарски! Лека да ти е пръстта, войнико, оставаш завинаги в сърцата ни!

Българска Легия за защита / Bulgarian Defense Legion

Захарченко: „Ние имаме една цел – съединение с родината, а родината – това е Русия“

Лидерът на ДНР Александър Захарченко е убит при атентат в Донецк (обновена)