Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Сирийската ПВО даде фантастичен отпор на САЩ

в Свят
Loading...

Сирийските средства за ПВО прехванаха 71 ракети от 103 изстреляни от самолети и кораби на коалицията, начело със САЩ. Този резултат без преувеличение може да се нарече фантастичен.

Западните страни изстреляха срещу Сирия 103 ракети, включително и крилатите „Томахоук“.

По данни на руския ГЩ сирийската ПВО е прехванала 71 крилати ракети на западната коалиция, което показва високото ниво на сирийските военни.

По думите на началника на Главното оперативно управление в руския ГЩ генерал-полковник Сергей Рудской, руските ПВО-системи в базите Хмейми и Тартус следили изстрелването на ракетите от морските и въздушните носители на САЩ и Великобритания. Руските сили за ПВО били приведени в боен режим на работа. Изтребителната авиация извършвала дежурство във въздуха, посочи Рудской, като добави, че по предварителни данни за жертви сред мирното население и военнослужещите в сирийската армия липсват и в момента обстановката в Дамаск и други населени пунктове в Сирия е спокойна.

По информация на руското министерство на отбраната в отразяването на удара били задействани ПВО-средствата – С-125, С-200, „Бук“ и „Квадрат“, произведени преди 30 години в Съветския съюз. Но сирийците използвали и по-съвременни средства за поражение.

Бившият заместник-командващ войските на ПВО в руските сухопътни войски генерал-лейтанант Александър Лузан, който добре познава ситуацията в Сирия, подчерта, че в отразяването на нощния ракетен обстрел не са участвали руски ПВО-средства в рамките на ВКС, защото нападението „не било извършено през зоната на поражение на С-400, С-300В4 и „Панцир“, дислоцирани в Хмейми и Туртус“.

„В отразяването на нападението участваха сирийските ПВО. Използвани бяха два типа средства за въздушно нападение: аеробалистични ракети, изстрелвани от самолети, и крилати ракети „Томахоук“, изстреляни включително и от бомбардировача В-1В, и от кораби. Ударени са и едните, и другите…“ – посочи Лузан. Според него сирийските ПВО са достатъчно мощни. Главната им ударна сила е най-новият многоканален ракетен комплекс „Бук-М2“, купен от Русия.

„Бук-М2“ стреля на разстояние 40-42 км, т.е. за времето на полета на крилатите ракети към целта той може да проведе няколко цикъла стрелба. С един залп дивизионът може да удари 24 крилати ракети, а тъй като зоните на поражение са изнесени напред, може да удари и 30-40 ракети, поясни А. Лузан.

Преди гражданската война Сирия купи от Русия „Панцир-41“, който обстрелва крилата ракета на близка дистанция. Според експерти „Панцирите“ и „Бук-М2“ се превърнаха в основното средство за унищожаването на ракетите на противника.

„Квадрат“ е експортното име на съветския ЗРК „Куб“, произведен преди 30 години. Използвали го успешно в Близкия изток, особено в Египет. По времето на арабско-израелската война „Квадрат“ унищожава 78% от самолетите на Израел.

Лузан посочва още, че в Сирия има две групи дивизиони със С-200, но носителите на крилати ракети не влизат в зоната му на поражение и вероятно е ударил 1-2 цели.

ПВО-средствата не са разглеждани от западната коалиция като мишена, макар че при реален конфликт тези системи се превръщат в цели номер 1. Според А. Лузан по този начин САЩ и съюзниците им само вдигнаха голям шум, което не става за първи път. Имаше удар по сирийско летище, срещу което са изстреляни 58 ракети „Томахоук“, от които 38 са прехванати. И този път целта е пропагандистка, посочва той.

Лузан подчерта, че ПВО-средствата могат да бъдат поразени от противорадиолокационни ракети от типа AGM-88 HARM на разстояние 50-60 километра, изстреляни от носителя F-15 или F-16. Това означава да се постави носителят под удара на ПВО, затова те минали по най-простия път – използвали далекобойни крилати ракети, за изстрелването на които не се изисква влизане в зоната на поражение на средствата за противоракетна отбрана.

По времето на нощния обстрел руските ВКС чрез С-300 и С-400 откривали и съпровождали западните ракети, събирайки информация за анализ и изучаване.

Лузан поясни, че в Сирия е бил и самолетът за далечно радиолокационно откриване и управление А-50, но нито С-400, нито С-300В4 имат средства за приемането на информация по ненасочени канали за връзка с този летящ радар.

В нощта срещу събота Доналд Тръмп заповяда да се нанесе удар по Сирия. Към военната операция се присъединиха Великобритания и Франция. Първите удари на коалицията започнаха в четири часа сутринта – по сирийско време, което съвпада с московското. Те бяха извършени от два кораба на ВМС на САЩ в Червено море, от тактическата авиация над акваторията на Средиземно море и от американските стратегически бомбардировачи В-1В от района Ет-Танф.

САЩ не уведомиха Русия за този удар, а страните от НАТО бяха известени няколко часа преди началото на операцията. САЩ избирали цели така, че да минимизират въвличането на руски военни в ситуацията. Първият удар бил насочен срещу изследователски център, където „сирийските власти изследвали, изпитвали и произвеждали технологии за химическо и биологично оръжие“. Другите два обекта са хранилище за химическо оръжие, западно от Хомс, и разположеният недалеч от него склад с оборудване за химическо оръжие.

В американския Конгрес има несъгласие с действията на Тръмп. Сенаторът Тим Кейн нарече действията на Вашингтон незаконни, тъй като президентът не е получил разрешение за провеждането на военната операция. Сенаторът Джек Рид посочи, че Тръмп е натикан в ъгъла.

Турският лидер Р. Т. Ердоган възприема положително ударите на западната коалиция срещу Сирия. Военните действия той нарече обосновано наказание за предполагаемата химическа атака в Дума.

Лидерът на Чечения Рамзан Кадиров нарече удара на западната коалиция срещу Сирия престъпление и варварство.

Украинското външно министерство поддържа ударите на коалицията.

В министерството на външните работи на Ливан ударите на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия бяха наречени „вопиюща агресия по отношение на суверенна страна“.

Специалистите от Организацията по забраната на химическото оръжие – ОЗХО, ще подновят работата си в Сирия.

Китайското външно министерство призова да се уважава суверенитетът на другите страни.

Президентът на Сирия Башар Асад посочи, атаките ще засилят сплотеността на сирийския народ в борбата му с тероризма.

Канцлерът на Германия Меркел одобри нападението срещу Сирия.

Владимир Путин: „Русия свиква екстрено заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на агресивните действия на САЩ и съюзниците им“. „С действията си САЩ още повече задълбочават хуманитарната катастрофа в Сирия, принуждават мирното население да страда, а по същество поддържат терористите, които седем години тормозят сирийския народ, провокират нова вълна от бежанци от тази страна и от района като цяло…“

Росица Тодорова,Издателство”Распер”

 

Последни от Свят

Отиди Горе