Синът на Муамар Кадафи се кандидатира за президент на Либия, Русия го подкрепя

в ПО СВЕТА

Беше очаквано. 7 години след убийството на полковник Кадафи и разрушаването на Либия, неговият син, прекарвайки дълги години в затвора и заплашен от смъртно наказание, започна борбата за президентския пост.

Сейф ал-Ислам Каддафи е издигнат за кандидат за президент на Либия

В Либия започна кампания в подкрепата на кандидатурата на Сейф ал-Ислам Каддафи за поста държавен глава на Либия.

Тази седмица в Либия започна кампания за подготовката за предстоящите президентски и парламентарни избори през 2019 година.

Чуват се все повече гласове, призоваващи за отмяна на въведените от Запада по отношение на Либия санкции и ембарго, в това число срещу либийските племена, за да им бъде позволено да участват в политическия процес.

Кампанията на привържениците на Муамар Кадафи е под лозунга «Кандидатурата на Сейф ал-Ислам Кадафи за поста президент», която се разгръща както вътре в Либия, така и зад граница, с всеки ден става все по-активна.

Либийците с надежда гледат на кандидата Сейф ал-Ислам Кадафи.

«Кампанията, която включва в себе си много различни компоненти от либийското общество (араби, амазиги и туареги), съвпада с подготовката, провеждана в момента от страните по кризата, за провеждането на президентските избори», заяви за портала АЛ-АРАБИЯ Мохамед ел Румаих, основател на Двежението Мандела в Либия, привърженик на Сейф ал-Ислам Кадафи.

Според него, това е единствената надежда да се спасят родината и гражданите на Либи, да се възстанови престижът, суверенитетът и достойнството на либийската държава.

Ал-Румаих добави, те се подготвят да пуснат официален уебсайт, а след това ще бъде обявено за серия програми, призоваващи либийците да се присъединят към кампанията и да подкрепят кандидатурата на Сейф ал-Ислам Кадафи на изборите, за да се възстанови държавата и да се премине от разрушение към реконструкция.

Кадафи, от момента на освобождаването му от затвора, е политически активен и се движи из страната.

Срещите на руските политици и неговите посланици миналата седмица в Москва и разговорите за контактите на Кремъл с него — са убедителни признаци, които полагат пътя за връщането на сина на Кадахи на политическата арена в Либия.

Русия подкрепя Сейф ал-Ислам Каддафи в политическия процес и отстоява необходимостта от неговото участие в усилията за национално помирение в Либия, която страна през 2011 година след метежа срещу Либийската Джамахирия, инспирирана от спецслужбите на НАТО с помощта на терористичната групировка Ал Кайда, и след 8-месечната агресия на алианса НАТО, бе потопена в хаос.

Трагичната ситуация в Либия, чийто държавни институции бяха унищожени от банди наемници през 2011 година, а на власт се оказаха терористите, говори в полза на сина на Кадафи.

Много либийци изпитват носталгия по Либийската Джамахирия.

Местните допитвания показват, че настоящата ситуация в Либия гарантира на Сейф ал-Ислам Кадафи, че той ще получи висок процент гласове на президентските избори, а привържениците на Муамар Кадафи, в това число и сред младежите, ще получат болшинството места в новия парламент на Либия.

Това е изборът на либийския народ, но ще позволи ли Западът на народа на Либия да организира под егидата на ООН свободни, демократични избори?

Важна роля в перспективите на Кадафи-младши играе това, ще може ли той да се договори за разпределението на властта с Хафтар, който контролира най-крупните военизирани отряди в Либия, владее значителна част от нефтодобива и има подкрепата на редица чужди държави.

Разбира се, няма никакви гаранции, че някои от външните сили няма да поискат да се съхрани дестабилизирана Либия, изостряйки вътрешните междуплеменни и политически противоречия.

Все пак, пожелаваме успех на Кадафи!

Петя Паликрушева, News Front

ПО ТЕМАТА:

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: