Симеон Караколев: Дори в 5-звездни хотели на закуска дават сирене от палма

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Конкуренцията в България е кой ще произвежда по-скъп боклук. Някой пита ли се защо цените на млякото се сриват, а на продуктите в магазина растат, казва съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна расоциация


– Г-н Караколев, защо решихте на седмия събор на овцевъдите край Лясковец, който се открива днес, да издигнете лозунга: “Българските храни от български суровини”?

– Защото сме залети с вредни, имитиращи продукти, които изкривяват вкуса на младото поколение, а това е сериозен проблем. Насищаме вътрешния пазар с палмови продукти. 60 000 т палмово масло влизат годишно – това значи, че по 5000 т на месец отиват в производството и се изяждат.

Младите хора не могат да различат кое е качествено и истинско от имитациите. Дори в 4-5-звездни хотели сутринта на закуска сиренето е палмово. Потърпевшите от всичко това са млекопроизводителите и потребителите. Тази година има сериозен срив на цените на млякото. Интересно е защо цените на суровините се сриват, а на продуктите в магазина растат.

В момента овчето мляко се изкупува на 1,10 лв. за литър. Така сериозно не е падало от години. Предпоследни сме по цени на млякото в ЕС и това води до големи сътресения в бранша и ние предприемаме всякакви мерки да избегнем това.

– Как ще се борите за българските храни от български суровини?

– Инициирахме срещи с министерството на земеделието, анализирахме ситуацията и поставихме проблема с цените ребром. Веднага последва реакция от министър Порожанов – съвместна среща с представители на министерството и преработвателите. Оказа се, че те имат тонове овче сирене и овчи кашкавал в складовете си от 2017 г., които не са реализирани.

Последва и трета среща. В този формат включихме и големите търговски вериги. С една от тях вече имаме план за действие за годината. Идеята е във всички техни обекти да има щандове за локални млечни продукти, които да могат да се продават от самите животновъди. Това е една от мерките, които ще допринесат за излизане от ситуацията.

От миналата година започнахме да създаваме регионални групи на производители, за да могат те заедно да преработват своето мляко и съответно заедно да го реализират. Тук колективизмът ще надделее. Общата селскостопанска политика отива натам, че голям ресурс и основен акцент ще падне на организациите на производителите.

– Защо обаче подобно количество истинско сирене залежава?

– Българинът няма култура на потребление – не може сам да се тровиш. Няма да си купиш днес 200 г палма, а 100 г качествен продукт. Да, сега даваш по-малко пари за имитиращ продукт, но утре?

Всички болести идват от некачествените храни – конкуренцията в България е кой ще произвежда по-скъп боклук.

Нашата асоциация е единствената в ЕС, която има два паралелни проекта за промотиране на продукти от овче и козе мляко.

Правим срещи в Арабския свят и в Европа и ни казват: “Не искаме българско сирене, това е боклук.” Как да обясним, че ние 30 г. сме били водещи на пазара точно в този сегмент – бяло саламурено овче сирене. Голяма част от износа, специално на овчи продукти, е за Германия, САЩ, Ливан, Гърция. Излиза от България овче сирене на цена 2,5 долара – това е невъзможно!

Цената на истинския продукт на едро е 8,50 лв., под нея има нещо нередно. Но когато няма контрол на изхода, какво излиза, то се предлага като българско овче сирене. А то е някакъв български продукт, който няма общо със сиренето. В него много малка част е мляко, или пък ако е мляко, то не отговаря на показателите на етикета. Търговците го купуват, защото им е евтино.

В един момент обаче потребителите започват да го отхвърлят. Тези хора затварят вратите на България като цяло. Така се случи в Йордания. Шамарът беше, когато ни казаха: “Допреди години купувахме по 30 т овчи кашкавал от вас, вече купуваме от Унгария. Не искаме български.”

– Ще се реши ли проблемът само със забрана в една мандра да се правят и истинско сирене, и с палмово масло?

– Това е също част от мерките. От една страна, ще кажат, че има такова търсене. Има го, защото няма обясняване от страна на държавата. Тук трябва да стане ясно на обществото, че това не е здравословен продукт. Той създава на няколко търговци и преработватели добавен продукт.

Двете наредби – за имитиращите продукти и за обозначенията, вече са качени за обществено обсъждане. Ние тръгваме по този начин – трябва да спрем да заблуждаваме обществото, че то яде сирене. И трябва да кажем: “Не ядете сирене, а нещо, което няма общо със сиренето.” Трябва да се затегнат мерките – не могат да бъдат на един щанд, трябва да бъдат пакетирани, ясно обозначени. Глобите трябва да бъдат много жестоки и ние ще правим кампании в цялата страна.

Като асоциация внесохме предложение за промяна на БДС, защото това не може да продължава. От 2-3 г. у нас има огромна гръцка мандра, която внася овче мляко от Румъния. Прави някакъв продукт и той излиза в магазините като български. Но кое го прави български, като суровината в него не е българска? Виждаш в магазина продукт, произведен по БДС, но млякото, от което е направен, е дошло от Румъния. То е по-некачествено, а освен това подбива цените, защото в Румъния има над 10 млн. овце, а у нас са под 1 млн. Купуваш от една държава, в която млякото не е основен фактор, те гледат овце основно за месо. Млякото продават по 80 ст. на литър.

Ще настояваме, когато суровината е вносна, да не може да е продукт по БДС.

БДС отговаря само за технологията и рецептата, но не и за произхода на суровината.

Същото е и с агнетата. Продават се в магазинната мрежа с печат, на който пише BG. Добре, но агнето не е българско. Оказва се, че това е общ пазар, но потребителят по този начин бива заблуден, защото по наредба се гледа последната точка на преработка и там се слага този печат. Или реално агнето е купено в Румъния, заклано в България, печатът – български. Голяма част от търговците манипулират потребителите точно с този печат. Това вреди на българския производител и ние ще опитаме да направим браншови стандарт за месото. По Великден и Гергьовден у нас са изядени между 30 и 50 хил. румънски агнета. Това е една от причините в момента цената рязко да слиза надолу, защото голяма част от българските овцевъди не можаха да си реализират агнетата.

– Казвате, че сега овцете ни са под 1 млн., а колко са отглеждани през 80-те?

– Над 11 млн. са били овцете у нас. Имаме дадености да гледаме тези животни. Но тенденцията е към намаляване на животните и окрупняване на стадата с цел печелене на субсидии. Преди сме били активен участник в програмата “Петрол срещу храни” и с агнета сме плащали петрол. Наскоро разбрах, че първият участък на магистрала “Тракия” е правен от Иран, а ние сме се разплатили с агнета. Тогава е имало държавна политика.

Участвах в разработването на две стратегии през последните 15 г. и нито една от тях не мина като нормативен акт. Остават едно четиво, а така не може, трябва стратегия за този бранш. Ето сега самият ЕС ни казва: “Без квоти за овчи, кози и биволски продукти.” За тях има дефицит в ЕС, а ние как поощряваме стопаните? Може би трябва да се промени изцяло подходът и нещата ще поемат в правилна посока.

– Колко време е нужно, за да се върнем към истинския вкус?

– 5 години. За това време ние можем да направим чудеса, ако се работи целенасочено.

За първи път отидохме в Румъния на изложение през 2012-а. Гледам на пътя към изложението огромни билбордове “Купувайте местните продукти”, “Купувайте локални, фермерски продукти”. На самото изложение – стотици производители и нито един касов апарат. А ние какви ли не регулации направихме на тези хорица. Сега да подадат документи за субсидия, тези хора стават счетоводители. Тъпо е.

В същото време министерството на земеделието може би има най-голямата администрация в страната, но това помага ли на стопаните? Ограничават ни с наредби като тази, че ако аз произвеждам във Велико Търново, не мога да продавам в София.

– Какъв ефект очаквате, ако идеите на асоциацията бъдат приети?

– Убеден съм, че българинът ще продължава да търси българското, но трябва да е сигурен, че това, което му се предлага като БДС, е българско. Другата мярка е насочена към големите вериги магазини – те трябва да промотират тези продукти- сирене от българско овче мляко или от българско козе мляко.

Ситуацията в момента убива българския производител.

Дима Максимова, 24 Часа

ПО ТЕМАТА: