Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Сергей Лавров: Сергей и Юлия Скрипал са отровени с американска отрова

в Свят
Loading...

Руският външен министър посочи, че по времето на покушението в Солсбъри може да е използвана отровата BZ.

Това мнение Лавров изказа на заседанието на 26-ата асамблея на Съвета по външна и отбранителна политика, предаде RT. Основната тема на форума беше „Единството и борбата: как да се развиваме в условията на противопоставянето през 21-ви век?“.

По думите на Лавров според информацията от лабораторията в град Шпиц, Швейцария, в Солсбъри може да е използвано нервно-паралитичното вещество BZ, произвеждано в САЩ и Великобритания. В Русия никога не се е произвеждало.

Британските власти обвиниха Русия в покушението срещу семейство Скрипал и посочиха, че те са отровени с нервно-паралитичното вещество „Новичок“. Отровата била нанесена на дръжките на вратата в дома, в който живее семейството.

Днес Лавров заяви, че в пълния текст на конфиденциалния доклад на Организацията по защита на химическото оръжие по делото за отравянето в Солсбъри терминът „Новичок“ липсва.

„В този доклад беше потвърден химическият състав на веществото, което британците предоставиха и чиито проби, както пише в доклада, експертите от ОЗХО също изследвали самостоятелно. Там не се съдържа никакво име „Новичок“ или нещо друго. Там е посочена дълга химическа формула, която според наши специалисти, сочи вещество, което е разработвано в много страни и не представлява никаква тайна…“ – посочи Лавров.

Той добави, че Русия ще се обърне към ОЗХО с въпроса защо изводите на специалистите от швейцарската лаборатория въобще отсъстват в крайния документ.

Росица Тодорова,Издателство”Распер”

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе