„Секретният“ клуб „Билдерберг“ три дни бистри проблемите на света на тайно място в Торино

в ПО СВЕТА

„Световното правителство в сянка“ обсъжда популизма в Европа и отношенията с Русия


Други точки в дневния ред са световното лидерство на Вашингтон и Москва, бъдещето на световния пазар на труда, изкуственият интелект, т. нар. квантов компютър, навлизането на медиите в ерата на „пост-истините“ и др.


Световният елитарен клуб на банкери, индустриалци и политици „Билдерберг“ обсъжда от днес до неделя в Торино проблемите, пред които е изправено човечеството. В 66-та поредна годишна среща на забулената в тайна организация ще участват 128 делегати, две трети от които според устава са от Европа, а останалите – от Северна Америка. Това съобщава Агенция „Монитор“. 

Сред членовете на „световното правителство в сянка“ са шефове на мощни банки, управители на мултинационални концерни, политици, министри на икономиката и финансите на влиятелни държави, университетски професори и медийни магнати. За пръв път на форума е поканен и висш прелат на Ватикана – държавният секретар на папската държавица кардинал Пиетро Паролин. Точното място на срещата обаче не е известно, по традиция то се държи в строга тайна.

За разлика от миналата година, когато в американския щат Вирджиния елитът на света е обсъждал основно миграционните процеси, според пресцентъра на клуба през следващите дни главна тема на разговорите в Торино ще бъде набиращият скорост в Европа популизъм. Като според някои наблюдатели Италия е избрана за домакин на срещата на „Билдерберг“ защото е най-голямата европейска страна, в която действащият популизъм вече е облечен във власт и развитието на свързаните с него обществени процеси би трябвало да даде представа за бъдещето му както в регионален, така и в планетарен план.

Другите точки в дневния ред са отношенията с Русия, предстоящите средносрочни избори в САЩ, световното лидерство на последните две страни, неравенството на половете, бъдещето на световния пазар на труда, изкуственият интелект. С особен интерес се очакват и дискусиите по създаването и функционирането на т. нар. квантов компютър, отношенията между Саудитска Арабия и Иран, навлизането на медиите в ерата на „пост-истините“ и др.

Интересен факт от устава на създадения през 1954 г. от банкера Давид Рокфелер елитарен клуб е това, че участниците могат да оповестяват зародилите се на поредната среща идеи за управлението на световната икономика, но без да посочват кой ги е лансирал. Друг любопитен момент е този, че разходите на цялата среща се заплащат от членовете на директората на „Билдерберг“ от страната – домакин. Така в Торино би трябвало да се изръсят яко президентът на ФИАТ Джон Елкан и известната телевизионна журналистка и водеща Лили Грубер. / Епицентър.бг

ПО ТЕМАТА: