Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Сбогом на бензина! Испански акумулатор позволява пробег от 1000 километра!

в Технологии
Loading...

Испански инженери разработиха акумулаторна батерия от *графен от ново поколение. Тя е по-евтина от аналозите със 77% и позволява да се зареди електрическо превозно средство само за 8 минути, като така се изминават 1 000 км.

Графеновите батерии вече се тестват в две германски автомобилни компании.

Електрическата кола, разбира се, е много привлекателен вид транспорт. Превозно средство, което не замърсява околната среда, създава по-малко шум и използва евтино „гориво“, разбира се, това е много интересно. Въпреки че тези електрокари нямат мощността и скоростта на превозните средства на изкопаеми горива, те отговарят на основните транспортни потребности на повечето хора.

Всъщност съвременните електрически автомобили имат 2 основни недостатъка: твърде дълго време за зареждане и кратък живот на батерията. Въпреки, че литиево-йонни батерии, с които са оборудвани сегашните електромобили, непрекъснато се подобряват, за тяхното пълно зареждане са нужни няколко часа, а могат да изминат едва 300 км.

Тези ограничения могат да бъдат отстранение от новата графено-полимерна батерия, разработена от испанската фирма Graphenano заедно с изследователи от университета в Кордоба.

Graphenano е водещият световен производител на графен в индустриален мащаб, така че те знаят какво правят. Истината е, че батерията с графен може да направи поредната революция в автомобилната индустрия и телефонията.

Графеновата батерия тежи половината на литиево-йонна батерия, струва 77% по-малко, зарежда се за 8 минути, и предлага пробег до 1000 км. / 30ДУМИ

* Графенът е единичен равнинен лист от sp²-свързани въглеродни атоми. Той е една от алотропните форми на въглерода, двумерен вариант на тримерния графит. Той се причислява към ароматните съединения, макар че не е съединение.

Графенът е името, дадено на единичен слой въглеродни атоми, свързани нагъсто в структура от бензинови пръстени, и широко се използва за описание на свойствата на много въглеродно-базирани материали, включително и графита, големите фулерени, нанотръбите и т.н. (напр. въглеродните нанотръби обикновено се смятат за графенови листи, навити в цилиндри с нанометричен размер).

За самия равнинен графен се е смятало, че не може да съществува в свободно състояние, защото е нестабилен по отношение на образуването на огънати структури като сажди, фулерени и нанотръби.

Графенът е вълшебен материал, открит едва през 2004 г. като въглероден лист с дебелина един атом. Той е един милион пъти по-тънък от лист хартия.

Графенът е изключително лек: лист от един квадратен метър тежи само 0.77 грама. Той е прозрачен, гъвкав, водоустойчив, не замърсява околната среда и е 200 пъти по-силен от стоманата. В допълнение, той е свръхпроводящ: неговата проводимост е 100 пъти по-бърза от тази на съвременните силиконови чипове.

Последни от Технологии

Отиди Горе