Санкциите сработиха: Русия започна продуктова експанзия

в ПО СВЕТА

Русия със сигурни темпове не само се превръща в суровинна, но и в аграрна държава

 Продукцията на руското селско стопанство все повече се изнася, и то на такива мощни пазари като турския и китайския. Това заяви министърът на селското стопанство Александър Ткачов. До неотдавна огромна част от продоволствието в Русия се внасяше.

Какво се случи?

Колкото и странно да е, на развитието на руското селско стопанство повлияха санкциите. За четири години Русия не само задоволи своите потребности в много видове продоволствие, но се превърна и във важен износител на агропромишлена продукция.

Износът на селскостопански стоки от 2000 г. се е увеличил 16 пъти. 36% от експорта се пада на зърнените култури, 17% – на рибата и рибните продукти, 12% – на растителните масла, по 3% – на шоколада и тютюна. Страната няма намерение да спира до тук.

Сега Русия се стреми да се превърне в голям износител на месна и млечна продукция. От руското мляко и месо е заинтересуван Китай; за Русия това е много перспективен и интересен пазар, защото населението на Китай е 1,3 милиарда души, което го превръща в най-големия потребител на продоволствие в света. От Китай към Русия ще пътуват месни консерви и супи и някои видове млечна продукция. Този въпрос е решен и остава да се уредят някои технически моменти, свързани с работата на надзорните органи.

Интересен за Русия като износител на месо и мляко е и Турция. Епохата на санкционната война между Русия и Турция остана в миналото и днес двете страни се опитват да засилят темповете на сътрудничеството и търговията. През 2017 г. стокооборотът между Русия и Турция се е увеличил с 21%. Турските плодове и зеленчуци отново се появиха на руския пазар, а Русия очаква в близко време турските ведомства да разрешат достъп на руската месна и млечна продукция в Турция.

Пазарът на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион също е перспективен за Русия. Днес руските зърно, масло, риба, захар, сладкарски изделия и други се внасят в Индия, Виетнам, Южна Корея, Япония, Индонезия. Решава се въпросът за достъпа на продукцията на руското животновъдство в Тайланд, Индонезия, Япония и други страни в региона.

Руската експанзия на световния продоволствен пазар ще позволи на страната в близкото бъдеще да превърне продукцията на селското стопанство в не по-малко значима от експорта на природни ресурси. Правителството на Русия си поставя амбициозната цел след четири години да постигне превъзходство на експорта на продоволствие над неговия импорт. Това ще се постигне чрез възраждане на руското село, подложено на сътресения през 90-те години. / Издателство “Распер”

По темата:

В Русия си напечатаха западните санкции на тоалетна хартия (ВИДЕО)