СКРИТИ ИСТИНИ | видеото на децата от Дума с кислородни маски е вярно… но истината е различна (ВИДЕО)

в ПО СВЕТА

Град Дума: Няма химическа атака. Говори Робърт Фиск

Робърт Фиск

ПЪРВИЯТ ВЛЯЗЪЛ

„Това е историята на град, наречен“ Дума „, опустошено и зловонно място на унищожени сгради – и подземна клиника, чиито образи на страдание позволиха на три от най-могъщите народи в Западния свят да бомбардират Сирия миналата седмица.“

Така започва в британския вестник “ The Indipendent “ историята на Робърт Фиск, един от най-известните журналисти в света, директно от Дюма.

Фиск, международен репортер, е първият, който влиза в града, освободен от сирийската армия през последните дни; Той посети известната болница, където бяха заснети децата с кислородни маски, основното предполагаемо доказателство, с което Западът обвини Асад, че е използвал химическо оръжие и задейства бомбардировките над Дамаск и Хомс.

Фиск говори с Асим Рахаибани, лекарят, който присъства в този ден, когато ранените пристигат в болницата. И това, което разказва, е шокиращо: видеото е вярно, но истината е друга: „тези цивилни бяха поразени не от газ, а от липсата на кислород в тунелите и в подземията , където живееха, в една ветровита нощ и тежки бомбардировки, които предизвикаха прашна буря „.

Същата тази вечер , продължава свидетелят , „имаше много бомбени атентати“ (от правителствените сили), но имаше и „много вятър и облаци от прах, които започнаха да нахлуват в подземието и мазето, където живееха хората“.

“Видеото на децата от Дума с кислородни маски е вярно… но истината е различна“

Тези хора са били засегнати от хипоксия (т.е. липса на кислород), а не от нервнопаралитичен газ. Ето причината за образите на тези деца с маски на лицата им; сарин и нервните агенти нямат нищо общо с това.

После, старият сирийски лекар продължава: „някой на вратата“, “ една бяла каска „, извика “ Газ! „, И започна паниката. Хората започнаха да хвърлят вода един върху друг. Да, видеоклипът, който е бил заснет тук, е автентичен, но тези, които виждате, са хора, които страдат от хипоксия – а не от газово отравяне. „

Робърт Фиск също заявява, че това на д-р. Рахабини не е единственото свидетелство. В Дума: „Има много хора, с които говорих в руините на града, които казаха, че никога не са вярвали в газови истории, които обикновено се разпространяват от ислямски въоръжени групировки“; тези, които Западът наричат бунтовници и които жителите на Дума наричат джихадисти или „терористи“, защото „терминът, използващ Режимът, е термин, използван от много хора в цяла Сирия“.

Фиск заявява в своя репортаж, „вчера прекосих града доста свободно, без войници, полицаи или агенти по сигурността да следват стъпките ми, само двама сирийски приятели, камера и бележник“. Въпреки това, няма следа от газ и никакво свидетелство, което да докаже съществуването му.

ЗАПАДНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА ОПРОВЕРГАНИ

Докладът на Фиск категорично опровергава САЩ, Великобритания и Франция, според чиито правителства имаше „висока степен на вероятност“ (а не сигурност), че сирийският режим е бомбардирал с химическо оръжие.

Според западното разузнаване вероятността идва от докладите на „Неправителствените медицински организации, действащи в региона като Syrian American Medical Society „, съставено от американски лекари от сирийски произход, действащи в Турция и на териториите под бунтовнически контрол, а след това и от “ свидетелства, снимки и видеоклипове, спонтанно появили се на специализирани уеб сайтове, в пресата и в социалните медии „.

С други думи, западните правителства са решили да атакуват Сирия въз основа на обвинение, направено на базата на видеоклипове на You Tube и от „чутото“ от бежанци, избягали от Дума с бунтовниците и които са го разказали на организациите Анти- Асад. Няма доказателства, потвърдени от международни експерти, от ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия ) или от подходящи органи.

Фиск пита: „Как е възможно бежанците от Дума, които са стигнали до лагери в Турция, да описват газова атака, която днес никой в Дума не си спомня?“ Добър въпрос. Може би защото химическата атака никога не е била там.

СКРИТИ ИСТИНИ

От друга страна, същото западно бомбардиране има странни скрити истини. Както разказахме в една статия, лабораторията Барзах в Дамаск, унищожена от не по-малко от 70 американски ракети, не беше център за производство на химически оръжия, а ОЗХО го потвърди още преди месец, след като извърши две инспекции, без да намери и най-малката незаконна дейност или наличие на забранено вещество.

Фиск беше първият журналист, пристигнал в Дума, и станал свидетел как е възможно да се манипулира истината за случилото се; но не и единствен. Репортерът Pearson Sherp документира за канала OAN (One American News Network), че според свидетелствата, събрани в града, бунтовниците са инсценирали химическата атака, за да генерират хаоса, необходим за бягство от града.

Източник: ilgiornale.it
Превод: Маргарита Русева