Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

САЩ удари Сирия с химическо оръжие

в Свят
Loading...

Коалицията, ръководена от САЩ, е ударила с бели фосфорни бомби сирийския град Хаджин в провинция Дейр ез-Зо. Силите многократно са обвинявани за използването на забранените боеприпаси, но отричат участието си, предаде RT. Все още няма информация за пострадали.

Боеприпасите от бял фосфор са забранени според Женевската конвенция. Белият фосфор се възпламенява при контакт с кислород, като произвежда ярка светлина, висока температура и бял дим. Изпаренията от химикала са изключително токсични, като причинените изгаряния са дълбоки и трудно заздравяващи.

По-рано в понеделник агенцията SANA съобщи за още една атака на Коалицията в същата провинция, при която са загинали 3 деца от Ал-Шафа. Остава неясно какъв вид боеприпаси е използван по време на тази атака.

През последните няколко месеца US коалицията многократно е обвинявана в използването на боеприпаси от бял фосфор в Дейр ез-Зо, където подкрепя така наречените Сирийски демократични сили, които се борят с остатъците от Ислямска държава.

През октомври сирийското външно министерство изпрати писмо до Съвета за сигурност на ООН, като осъди използването на бял фосфор и обвини САЩ за използването на тактиката „обгорена земя“. Москва също обвини войските за използването на забранените бомби в Хайдин през септември, като заяви, че мунициите предизвикват огромни пожари в района. Въпреки съобщенията за използването на забранените оръжия, коалицията отрича участието си. 19MIN.BG

Последни от Свят

Брекзит в 2 снимки

Loading... ПО ТЕМАТА; Един малко известен ФАКТ; Кралицата на Великобритания можеше да отмени резултатите от
Отиди Горе