Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

САЩ предупредиха Русия за възможни санкции за «Северен поток – 2»

в Свят
Loading...

САЩ предупредиха Русия за възможно въвеждане на санкции, насочени срещу газопровода „Северен поток-2“. Както пише Bloomberg, министърът на енергетиката Рик Пери призова Русия да бъде “отговорен доставчик“ и да престане да използва природните ресурси с цел оказване на влияние върху политиката.

САЩ предупредиха Русия за това, че могат да изпълнят заплахата си и да въведат санкции във връзка с изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Както пише Bloomberg, на въпроса за това могат ли САЩ да прибегнат до ограничения, насочени срещу „Северен поток-2“ и други проекти, министърът на енергетиката Рик Пери отговори утвърдително. Но той подчерта, че би им се искало да не отиват твърде далече по въпроса за санкциите.

Както отбелязва изданието, Пери призова Русия да бъде „отговорен доставчик“ и да престане да използва природните ресурси с цел оказване на влияние на политиката. Той добави, че САЩ се обявяват против изграждането на този газопровод, защото това ще доведе до съсредоточаване на две трети на доставките на руски газ в Евросъюза само в една точка.

„Северен поток-2“ ще позволи на Русия да удвои обемите на доставките на природен газ в Германия по дъното на Балтийско море. Този проект трябва да стане главен маршрут на доставки на газ в Евросъюза и той вече успя да се превърне в болен въпрос в отношенията между САЩ и техните европейски съюзници.

През юли президентът Доналд Тръмп разкритикува зависимостта на Германия от руските енергийни доставки, заявявайки, че тя е „заложница“ на Москва. Кремъл отговори, че такава рязка критика на Тръмп е икономически мотивирана и представлява опит да се уреди продажбата на втечнен природен газ в Европа. Но по-късно Тръмп малко смекчи тона на своите заявления, казвайки, че САЩ са способни да се конкурират с руския газопровод.

Превод: М.Желязкова, Поглед.инфо

Последни от Свят

Отиди Горе