The Bulgarian Times

САЩ помага на Саудитска Арабия да прикрият следите по убийството на журналиста в Посолството

в Свят
Loading...

Лично Майк Помпео, държавният секретар на САЩ е предал на принца наследник в Саудитска Арабия план по защита от информационни атаки по делото за убийството на журналиста Кашоги.

В случай, че натискът към Мухамед ибн Салман се засили, за виновен в зверското убийство на журналиста ще бъде обявен един от членовете на управляващата династия.

Кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул-Азиз АльСауд и принцът-наследник Мухамед ибн Салман ще използват план разработен от Държавния секретар на САЩ, за да се защитят от скандала по делото с варварското убийство на журналиста Джамал Кашоги.

Както се казва, в такива случаи «приятел в нужда се познава».

Информацията съобщи порталът Middle East Eye позовавайки се на високопоставен източник сред висшите етажи на Кралството.

На 16 октомври главата на външнополитическото ведомство на САЩ Майк Помпео посети Ер-Рияд.

По време на срещата с краля и принцът-наследник, той лично им предава план с препоръки как да се държат в случай, че информационния натиск и реакциите на обществеността се усилят.

В плана е посочено, че ако стане напечено, би следвало вината за убийството на опозиционния журналист, да бъде прехвърлена на един от членовете на семейство ал-Сауд, който не заема висок пост в страната. Според информацията на изданието огласило подробности от срещата и съветите на Майк Помпео, такова движение ще позволи да се свали подозрението от със Салман ибн Абдул-Азиз Ал Сауда и Мухамед ибн Салман.

(Стоп кадър от камерите за видеонаблюдение, на който се вижда как Джамал Кашоги влиза в Консулството на Саудитска Арабия..след това никой повече не го вижда жив)

Според думите на високопоставени източник на изданието Middle East Eye, за сега не са избрали «виновен». Но ако натискът се усили, вероятността да прибегнат до използването на плана разработен от Майк Помпео е доста голяма.

«Няма да се учудим, ако скоро се случи това»,- съобщи и информаторът на изданието.

Според информация на агенция Reuters, влиятелни представители на семейство ал-Сауд искат кралят да назначи друг наследник. Обаче признават, че едва ли Краля на Саудитска Арабия ще обърне гръб на любимия син.

Според данни на изданието, сред възможните претенденти за трона се обсъжда кандидатурата на родния брат на крал Салман.

По-рано Информационна Агенция » Реалист» съобщи, че за отвличане на вниманието от резонансното убийство журналиста, Мухамед ибн Салман се е обърнал с молба към премиера на Израел, да се започне конфликт с «ХАМАЗ» в сектора Газа

Припомняме, че на 2 октомври в Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул е убит известният журналист и критик на принца наследник Джамал Кашоги.

Убийството е преднамерено и извършено по особено жесток начин.

Две седмици след инцидента в Ер-Рияд пристига Майк Помпео. Такава американска подкрепа едва ли се прави просто от чисто сърце, явно отношенията със сегашната власт на Саудитска Арабия са важни за САЩ- прехвърляне на оръжия и други общи «инициативи», щом лично Държавния Секретар на САЩ се притичва на помощ как да се замете случая. News Front

ПО ТЕМАТА:

Лондон са знаели за убийството на Кашоги

Иран: Рияд не би могъл да убие Кашоги без протекция от САЩ

 

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе