САЩ отпускат 2 трилиона долара в помощ на бизнеса заради Covid-19

в ПО СВЕТА

Сенатът на САЩ на 25 март одобри пакет от мерки за стимулиране на икономиката, насочени към преодоляване на последствията от разпространението на коронавирус в размер на 2 трилиона долара. Документът получи 90 гласа от необходимите 60, заседанието беше излъчено на уебсайта на горната камара на Конгреса.

В петък Камарата на представителите трябва да гласува пакета от мерки, след което инициативата трябва да бъде одобрена от ръководителя на Белия дом Доналд Тръмп. Президентът заяви в сряда на брифинг, че ще подпише законопроекта. Документът предвижда изплащане на обезщетения за безработица, помощ на болниците, насърчаване на бизнеса и цели индустрии. Освен това гражданите на САЩ ще могат да получават еднократни плащания в размер на около 1,2 хиляди долара на човек.

Както Тръмп отбеляза, законопроектът по-специално предвижда платен отпуск по болест. Според лидера на демократичното малцинство в Сената Чък Шумер (Ню Йорк) помощта няма да засегне компаниите на Тръмп, както и други длъжностни лица.

Този месец президентът подписа законопроект, предварително одобрен от Конгреса, за програма за смекчаване на ефектите от разпространението на коронавирус за жителите на страната с десетки милиарди долари. Той също одобри инициативата, която предвижда отпускането на 8,3 милиарда долара за ограничаване на разпространението на пандемията.

В Съединените щати, според университета на Джон Хопкинс, който прави изчисления въз основа на резюмета на органите на страната, СЗО и други официални източници, са регистрирани повече от 69 хиляди случая на коронавирусна инфекция, загинали са 1 042 души.

Последни от ПО СВЕТА

Don`t copy text!
Отиди Горе