The Bulgarian Times

САЩ към Русия: Имате два месеца време

в Свят
Loading...

Ядрените ракети със среден обсег | НАТО предупреди Русия за нейно нарушаване на договор

Съветът на НАТО излезе със специална декларация за нарушаване на Договора за ракетите със среден обсег на действие

В тази връзка Вашингтон официално предупреди Москва, че ако ситуацията не се промени и нарушенията на Договора продължат, след два месеца САЩ излизат от него.

Москва отрече обвиненията, че нарушава Договора.

Договорът за ракетите със среден обсег с ядрени заряди беше сключен на 8 декември 1987 г. от Рейгън и Горбачов. Като резултат бяха ликвидирани близо 3 000 бр. ракети и беше забранено тяхно разработване и изпитване.

Констатациите на Запада касаят ракетите SSC-8 (руска класификация 9М729), разработени и на базата на ракетата “Калибър” по някои данни.

Този въпрос се поставят постоянно и настойчиво от 2014 г. насам от страна на Вашингтон и негови съюзници. Според Кремъл обаче никой не е измерил разстоянието, което прелитат новите ракети с ядрени заряди, за да твърди, че то е над 500 км.

Също така Русия смята, че разположените антиракетни системи в Полша и Румъния са способни да бъдат използвани и като ракетни силози за нанасяне на ядрени удари по нея с крилати ракети.   Григор Лилов

Русия заяви, че стриктно спазва ракетния договор

Руското външно министерство отрича обвиненията на САЩ и НАТО, че Русия нарушава ключово ядрено споразумение, забраняващо цял клас оръжия, предаде Асошиейтед прес.

“Русия строго спазва клаузите на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег и това е известно на САЩ”, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

След срещата на външните министрите от НАТО в Брюксел вчера Помпейо обяви, че САЩ ще престанат да изпълняват задълженията си по договора от 1987 г., ако до 60 дни Русия не се върне към изпълнението му. Столтенберг заяви, че НАТО дава на Русия последен шанс да спаси договора и ако това не стане, Русия ще трябва да се готви за свят без този договор. БTA

Русия няма да остави без отговор излизането на САЩ от договора за РСМО

Русия няма да остави без отговор излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО). Това заяви днес началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов на брифинг за чуждестранните военни аташета, предаде ТАСС.

“Бих желал да осведомя чрез вас вашите ръководители, че ако договорът за РСМО бъде разрушен, това няма да остане без отговор от наша страна”, каза Валерий Герасимов.

Според шефа на руския Генщаб изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ смятат да напуснат този договор, е опасна стъпка, която може “да повлияе негативно не само върху европейската сигурност, но и върху стратегическата стабилност като цяло”.

“Като военни професионалисти вероятно разбирате, че не територията на САЩ, а страните, разположили на своя земя американски комплекси с ракети със среден и малък обсег, ще станат обекти за поразяване при ответни действия на Русия”, ако Щатите излязат от договора, заяви Герасимов пред аташетата.

За да спазят изискванията на Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3, бел. ТАСС), САЩ са преоборудвали част от своите стратегически нападателни въоръжения, разположени на 14-те си подводници тип “Охайо” и на 41 тактически бомбардировача Б-52Ейч, и едностранно са ги изключили от обсега на това споразумение, каза началникът на руския Генщаб. Според Валерий Герасимов това дава възможност на Щатите “в най-кратки срокове да засилят потенциала на своите стратегически нападателни сили и да увеличат броя на бойните заряди с над 1200 единици”.  БTA

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе