САЩ и Канада отварят „Кутията на Пандора“: в министерството на външните работи на РФ осъдиха Вашингтон и Отава

в ПО СВЕТА

Миналата седмица според съобщението на The Washington Post Държавният департамент на САЩ утвърди търговски лиценз, разрешаващ внос на летално оръжие в Украйна. В частност Вашингтон одобри доставката за ВСУ на голямокалибрени снайперски винтовки Barrett M107A1, а също комплектуващи на сума 41,5 милиона долара.

Всичко това САЩ обясни като желание да помогне на Украйна в нажежената ситуация. Нали именно Киев вече в течение на няколко години е жертва.

А малко по-рано такъв „жест на добра воля“ извършиха канадците, на 13 декември Отава внесе Украйна в списък от повече от 39 страни, по-голямата част от които са членове на Северноатлантическия алианс. По този начин властите на Канада изпълняваха обещанието си пред украинските си колеги.

Такъв обрат на събитията не би могъл да остане незабелязан от руското външнополитическо ведомство и там рязко осъдиха действията на американците и канадците. Заместник-ръководителят на Министерство на външните работи на РФ Григорий Карасин заяви, че със своите решения Вашингтон и Отава преднамерено вмъкват в конфликта представители на други държави.

„Вземайки решение да се отправи в Киев подобно оръжие, САЩ и Канада отварят „кутията на Пандора“ и по същество се намесват във вътрешно украинския конфликт, отново го разпалват и го интернационализират“ – каза Карасин.

Според него, малко хора на Запад се замислят за резултата от „помощта“ за Украйна тъй като няколкостотин американски, канадски и натовски инструктори се възприемат днес от украинските военни като пълноценни участници в необявената война в Донбасс.

„Днес отношението на украинците към събитията в Донбасс, пък и към всички пристигнали в страната „войници на успеха“ вече далеч не е еднозначно“, – добави Карасин.

Междувременно, самото одобрение от страна на украинските власти за работата на чуждестранните инструктори, а също желанието да получат летално оръжие от Запада може да се счита за агресивен ход на Киев, насочен към ескалация на конфликта с цел подчинение на жителите на ДНР и ЛНР. Властите на Украйна по такъв начин правят откровена крачка по пътя на войната и нови излишни кръвопролития.

Що се отнася до САЩ и подневолната Канада, то тези „благодетели“ естествено виждат в Украйна пари и територии, които биха могли да им послужат за някакво проекти. Та нали от самото начало тези държави на Запада поддържаха украинската власт, фактически затваряйки очи за всички нарушения от страна на Киев./Поглед.инфо