САЩ заплашиха Русия с въздушен удар

в ПО СВЕТА

Русия трябва да спре тайните разработки на крилата ракета, забранена от двустранен договор от 1987 г., или САЩ ще потърсят начин за унищожаване на новата ракета, преди да стане оперативна. Това заяви днес американският посланик в НАТО Кей Бейли Хътчисън, цитирана от световните медии.

По думите й Вашингтон желае въпросът да бъде решен по дипломатически път, но е готов да обмисли и нанасянето на въздушен удар, ако руснаците продължат разработката.

Съединените щати смятат, че Русия разработва ракетните системи с наземно баздиране 9M729 в нарушение на подписания през 1987 г. между САЩ и СССР Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Тези ракети могат да поразяват мишени на разстояние от 500 до 5500 километра.

Москва твърди, че не нарушава договора. По думите на говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова твърденията на американската страна, че обхватът на ракетите 9М729 превишава позволеното в договора от 1987 г., не са съпроводени с никакви доказателства.

„Време е Русия да дойде на масата и да спре нарушенията“, каза Хътчисън на пресконференция в Брюксел днес, ден преди срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, предаде Блиц.

Според нея, ако тази ракетни системи „станат готови за изстрелване“, тогава САЩ ще потърсят „потенциал за отстраняване на ракета, която може да порази всяка от страните в Европа, както и Америка“.

„Контрамерките ще бъдат за отстраняване на ракетите, разработвани от Русия в нарушение на договора“, каза тя и подчерта: „Руснаците са предупредени“.

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис заяви, че ще обсъди въпроса с колегите си министри на започващата утре в Брюксел среща. „Не мога да прогнозирам докъде може да стигнем – това е решение на президента. Но мога да ви кажа, че и на Капитолия, и в Държавния департамент има големи опасения заради ситуацията. Аз ще се върна със съветите на нашите съюзници и ще се ангажирам в дискусия да определим пътя нататък“, заяви Матис пред репортери в Париж, където е на посещение днес.

Американските обвинения вероятно ще влошат още повече отношенията между Москва и Запада, обтегнати силно заради присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. и обвиненията за намеса на Русия в изборите на Запад, отбелязват международните агенции.

19MIN.BG

ПО ТЕМАТА: