САЩ закупиха медицинско оборудване от Русия

САЩ закупиха медицинско оборудване от Русия като част от борбата срещу нов вид коронавирус (Covid-19), заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус.

Съединените щати водят глобална битка срещу избухването на Ковид-19, но решение не може да бъде постигнато самoстоятелно, каза Ортаг.

По думите й споразумението за закупуване на медицинско оборудване е постигнато на 30 март по време на телефонен разговор между президентите на двете страни.

Товарът включва механични вентилационни апарати и лични предпазни средства.

„Двете страни са си осигурявали хуманитарна помощ по време на кризи в миналото и ще я предоставят в бъдеще. Време е да работим заедно, за да победим общия враг, който заплашва целия ни живот “, заяви говорителят на Държавния департамент.

Според местни източници руският военен транспортен самолет AN-124е кацнал на международното летище в Ню Йорк на 1 април.

Ден преди това говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че по време на телефонен разговор руският президент Владимир Путин е предложил медицинска помощ на Доналд Тръмп за борба с новия тип пандемия на коронавирус, а ръководителят на Белия дом “с благодарност приел предложението”.