САЩ: Сбогом, ядрена енергетико!

в ПО СВЕТА

Преди броени дни американския Институт за ядрена енергия (Nuclear Energy Institute) публикува кратък (PDF 21 стр.), но с огромна историческа стойност Доклад, с название „Ядрената индустрия в числа“. Най-шокиращото откровение в него е, че за 13 години (от 2013-та до 2015-та) САЩ спират завинаги О-СЕМ-НА-ДЕ-СЕТ (18) ядрено-енергийни блока, с обща инсталирана мощност, която се равнява на ОСЕМ ПЪТИ от сега действащата АЕЦ „Козлодуй“. Но и това не е всичко! Събрах 3 в 1 страници от въпросния Доклад (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

Преобладаващият брой причини посочени за предсрочното спиране на „най-евтините“ производители са ПАЗАРНИ (MARKET), макар и останалите – политически и технически, на практика пак са пазарни. Родината на световната ядрена мафия тихо-мълком признава, че да искаш не е същото, като да можеш.
На третата страница от горната снимка са показани строящите се и планираните да започнат да се строят нови ядрено-енергийни блокове, по страни, в света. Защо реших да ви покажа точно тази страница? Защото на нея се забелязва дебелашка проява на дискриминация. Там липсва Ислямска Република Иран. Тази страна също развива „мирна“ ядрена енергетика и строи не един, а цели ТРИ нови енергийни блока, плюс са планирани още четири. На скоро имах повод да ви покажа, а сега ще ви припомня прясна снимка (от преди три месеца), над площадката на АЕЦ „Бушер“, в Иран. На нея, горе в ляво, се вижда единствения действащ енергиен блок, до него напредналия стадий по изграждането на блок №2, а долу в дясно – основите на блокове №3 и №4.

Турция, примерно, е на светлинни години от напредъка на Иран по изграждането на нова мощност, но тя е посочена. Сигурно така американците разбират истината и обективността?

Показвам ви този Доклад в деня на 32-та годишнина от трагедията в АЕЦ „Чернобил“. Като цяло в Доклада преобладават хвалебствия и лъжи за голямата полза, която американците имат от тази индустрия. Случайно и, както винаги, авторите са пропуснали да споменат за натрупаните количества ядрени отпадъци и, кой и колко дълго в безкрайното бъдеще ще плаща за да се пази от тях.

Оригиналният Доклад можете да видите на адрес:

И не забравяйте, че (из)родната политико-медийно-енерГЕПИйна мафия иска да ни строи нова АЕЦ, с наши пари, поради „пазарни“ причини, т.е. за да ни направи живота „по-добър и весел“.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)