Руски експерт: COVID-19 показва, че ЕС наистина има проблеми

COVID-19 заплашва съществуването на Шенген и ЕС, заяви френският президент Еманюел Макрон. Пандемията показа, че ЕС наистина има проблеми, каза по радио „Спутник“ Леонид Гусев, експерт от Института за международни изследвания на MGIMO.

Коронавирусът и свързаните с него ограничения представляват заплаха за съществуването на Европейския съюз, заяви френският президент Еманюел Макрон. Ройтерс съобщава, че се позовава на дипломатически източник.

Макрон отбеляза, че основният принцип на свободното движение на европейските граждани според шенгенските споразумения е застрашен.

“Оцеляването на европейския проект е застрашено. Рискуваме смъртта на Шенген”, заяви президентът по време на срещата на върха на ЕС във формат на видеоконференции.

Ситуацията е наистина трудна – страните от ЕС се откъснаха една от друга, заяви Леонид Гусев, експерт от Института за международни изследвания на MGIMO, по радио „Спутник“.

„Съдейки по това как се развиват събитията, колко бързо протича заразата и фактът, че всички граници на Шенген и ЕС са затворени във връзка с това, те не дават визи на никой от други страни – наистина това показва, че ЕС има доста големи проблеми. По отношение на помощта в рамките на ЕС, от една страна, се посочва, че те са постигнали съгласие за значителни суми, но от друга, много държави на практика оцеляват в настоящата ситуация и получават помощ извън ЕС. Всяка държава е оградила своите национални граници, ” подчерта експертът.

Според него на риск е поставено не само свободното движение, но и икономиката.

“От САЩ до европейските страни всеки организира програми за подпомагане и в много отношения излива огромна сума пари. Следователно съществува заплаха за икономиката. По време на карантина производството се затваря и след това се възстановяват заводи, фабрики и предприятията.Лесно е да се затворят, но не е толкова лесно да се отварят. Трудно е да се каже как да се измъкнем от тази ситуация. Никой не е очаквал, че ще отнеме толкова много време “, заяви Гусев.