The Bulgarian Times

Руски експерти: Какъв удар могат да посрещнат руските ПВО в Сирия?

в Свят
Loading...

В Близкия изток Русия е изградила един от най-мощните противовъздушни “чадъри”, който може да покаже своите възможности, в случай на евентуална атака от разрушители на САЩ по Сирия.

Към бреговете на Сирия приближават два американски разрушителя – Donald Cook и Porter, на борда на всеки от които са разположени между 56 и 96 крилати ракети тип Tomahawk – едни от най-високоточните и смъртоносни оръжия на нашето време.

Тези ракети с морско базиране и обсег на поразяване до 2500 км могат да бъдат снабдени с бойни глави с различна мощност, в зависимост от поставените задачи.

Русия обаче вече заплаши, че може да използва “силов” вариант и да сваля американските ракети, ако те застрашат живота на нейните съветници и военни, работещи в сирийските градове.

Но как е изградена руската система за противоракетна отбрана в Близкия изток и как военните ще противодействат на съкруителната мощ на американските разрушители?

Първи ешелон. Средства за радиоелектронна борба

“Първоначално е създаден ешелон за смущения в радиоелектронния спектър със средства за РЕБ. Те напълно заслепяват цялата електроника и навигационни системи на всяка ракета”, каза пред Russia Beyond Виктор Мураховский, главен редактор на издание “Арсенал Отечества”.

Както припомня той, “малките” средства за РЕБ вече са заслепявали Donald Cook през пролетта на 2014 г., когато той навлезе в териториалните води на Русия в Черно море.

“Наш Су-24 приближи есминеца и със своя бордови комплект за РЕБ “Хибины” изведе от строя радиоелектронното оборудване на кораба. След този инцидент част от екипажа подадоха оставки, когато се върнаха у дома”, каза експертът.

Същевременно подобни системи има и в комплекта бордово оборудване на самолетите и вертолетите на морската авиация, но и в по-големите “птички”.

Например в самолета за РЕБ Ил-22 “Порубщик”.

По думите на конструкторите този самолет може избирателно да изключва апаратурата на противника, както и да “заглушава” аналогични средства за радиоелектронна борба от въоръжението на врага.

“Преди да започне работата на системите за електронни смущения, самолетът сканира радиосигналите в зоната на своята дейност. След откриване на честотите, на които работи техниката на противника, операторът на борда включва смущенията в необходимия диапазон”, каза пред Russia Beyond източник от военнопромишления комплекс.

В допълнение към цялата авиация около авиобаза “Хмеймим”, ключова за Русия точка в Близкия изток, съществуват наземни комплекси за радиоелектронна борба “Краснуха-4”. Те служат за потискане на “подслушвателите” и разузнавателните системи на противника. Комплексът “открива” всички вражески радарни системи и те престават да “виждат” цели на разстояние до 250 километра.

Втори ешелон. Комплекси за ПРО

Системите за противоракетна отбрана на Русия в Сирия са предимно зенитно-ракетните С-300 и С-400.

Тези машини откриват цели на разстояние от 250-400 км. Ракетите на С-300 и С-400 могат да свалят обекти на разстояние съответно от 150 и 250 километра. При това противниковите обекти не са проблем за системите, дори да се движат със скорост от 2,5 км в секунда.

На своите радари С-300 и С-400 засичат до 36 цели, и всяка от пусковите установки може да открие огън по 12 обекта едновременно.

Точни данни за количеството техника и военнослужещи в региона е под гриф “строго секретно”. При това количеството противоракетни установки, радиолокационни системи, системи за откриване, съпровождане и прицел може да достигат до няколко десетки.

“Поддръжката на комплексите С-300 и С-400 около базите се подсигурява от зенитно-ракетните артилерийски системи “Панцирь-С1”. Това е ешелон за ПРО с малък радиус на действие, който “дострелва” ракетите, които по някаква причина са пропуснати от системите с голям обсег”, сподели с Russia Beyond професорът от академията за военни науки Вадим Козулин.

Той отбеляза, че “Панцирь-С1” работят по цели на разстояние 10-15 километра.

 

Russia Beyond

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе