The Bulgarian Times

Руската салата “Винегрет”: супер лесна и супер традиционна

в Кухня
Любимо на руснаците – това ястие е част от трапезата на всеки празник, особено за Нова година. От историческа гледна точка обаче салатата “Винегрет” не може да се нарече точно руска. Защо тогава е част от традиционната местна кухня?

Тази традиционна руска салата има доста интересна и необичайна история, защото не е с руски произход, а идва от чужбина, макар историците да не са сигурни кога точно. Най вероятните периоди са царуването на Екатерина Велика (1762-1796) или Александър Първи (1801-1825). Независимо от това произходът на салатата “Винегрет” остава забулен в мистерия.

Без съмнение името на салатата идва от френския сос винегрет, който се използва като дресинг за салати в много страни в Европа. Разбира се двете съставки – оцет и растително масло, са част от рецептата за салата “Винегрет” – въпреки че в Русия оцетът обикновено се заменя с лимонов сок. Самият винегрет е доста изтънчен сос, но не съответства на супер лесната рецепта за салатата.

За съветските граждани салатата “Винегрет” е наистина манна небесна – вкусна, евтина и същевременно здравословна храна. Редица редки и деликатесни съставки за други ястия са недостъпни за гражданите на СССР, но тази салата никога не губи популярността си и става неразделна част от руския живот и кухня. Всъщност дори има една фраза на руски – че всяка мешавица може да се нарече “Винегрет”.

Рецептите за винегрет са различни – някои са доста екзотични със своите водорасли, филе от херинга или ябълки. Но цвеклото, морковите, картофите, лимоновият сок (или оцет) и растителното масло остават сред основните съставки. Предлагаме ви една от най-традиционните рецепти за “Винегрет”, с която съветските домакини обикновено са посрещали гости.

Съставки:

 • 300 г цвекло
 • 150 г моркови
 • 150 г картофи
 • 150 г кисели краставички
 • 200 г консервиран или замразен грах
 • 100 г лук
 • 4-5 чаени лъжици лимонов сок
 • ⅟₄ чаена лъжица сол
 • 4-5 супени лъжици растително масло

Как се приготвя:

 1. Сварете цвеклото, картофите и морковите, без да ги белите. Охладете, обелете и нарежете на кубчета. Нарежете на кубчета и киселите краставички.
 2. Ако решите да ползвате замразен грах, поставете го в гореща вода и варете 2-3 минути.
 3. Нарежете лука. Смесете всички съставки и добавете лимоновия сок (или оцета), солта и растителното масло, след което разбъркайте.

Russia Beyond

Loading...

Последни от Кухня

Отиди Горе