Русия отбеляза 9 май с най-мащабния военен парад досега! Путин: Няма да позволим да бъде зачеркнат подвига на съветския народ, спасил света от фашизма! (ВИДЕО)

в ПО СВЕТА

Русия отбеляза 9 май с най-мащабния военен парад досега!

13 хиляди души, 159 единици техника и 75 самолети и вертолети участваха във военния парад в Москва послучай 9 май – Деня на победата. Военни паради послучай 73-годишнината от победата във Великата Отечествена война ще се проведат в още 27 града в Русия, но гвоздеят в празненствата е парадът на Червения площад.

 

Парадът започна в 10.00 часа московско време с внасянето руския трибагреник и знамето на победата. В началото преминаха блоковете на офицери, сержанти, войници и курсанти. Дефилираха представители на военнопатриотичното движение „Юнармия“, жени военнослужещи и представители на други силови ведомства.

 

Във втората част на парада по паветата на Червения парад премина най-модерната бойна техника на Русия.

 

Сред новите въоръжения са роботизираните комплекси „Уран – 6“ – леки бронирани машини с дистанционно управление, предназначение за унищожаване на мини и разчистване на минни полета. Сред механизираната техника са автомобилите „Тигър“, танкове Т-72БЗ, бойни машини на пехотата БМП-3, бронетранспортьори БТР-82А, самоходните гаубици „Мста-С“, зенитно-ракетните комплекси „БУК – М2“ и страховитите С-400 „Триумф“, ракетните комплекси „Ярс“, а също и танковете „Армата“, пехотните машини „Курганец“, БТР „Бумеранг“ и самоходната гаубица „Коалиция-СВ“. На платформи дефилираха и най-новите безпилотни самолети и дронове на въоръжение в руската армия.

 

Парадът приключи с авиошоу. Над Червения площад прелетяха 75 самолета, в това число и най-новите многофункционални изтребители от пето поколение изтребители Су-57, които летят за първи път в небето над Москва. В парада участваха стратегическите ракетоносци Ту-160, Ту-95МС, тежки бомбардировачи Ту-22М3, самолети-цистерни Ил-78, изтребители Су-35, Су-30СМ, МиГ-29, МиГ-31, бомбардировачи Су-34, Су-24М, вертолети Ми-26, Ми-8, Ми-28Н, Ка-52, Ми-24.

Над площада прелетяха авиационни групи за висш пилотаж, а на финала СУ-25 изрисуваха руския флаг в небето над Червения площад. Последният акорд в шоуто бяха най-новите хиперзвукови авиационни системи „Кинжал“. / ГЛАСОВЕ

 

Путин: Няма да позволим да бъде зачеркнат подвига на съветския народ, спасил света от фашизма!

Именно СССР определи изхода от Втората световна война, днес този подвиг се опитват да го зачеркнат, но Русия няма да позволи това, заяви президентът Владимир Путин в реч на парада в чест на 73-годишнината от Победата във Великата отечествена война.

„Днес се опитват да зачеркнат подвига на народа, спасил Европа и света от робство, от изтребление, от ужаса на Холокоста.

Опитват се да изкривят събитията от войната, да предадат на забрава истината за героите, да подправят, пренапишат и фалшифицират самата история.

Ние обаче никога няма да им позволим да направят това“, категоричен бе президентът.

Според държавния глава цялото човечество „трябва да осъзнае, че светът е много крехък неговата стабилност може да бъде укрепена единствено с нашия стремеж да слушаме, да се доверяваме и да се уважаваме едни други“.

Русия приема сериозно новина заплахи в света, зад които прозират старите нотки на нетърпимост и претенции за изключителност, но е готова за диалог по въпросите на сигурността, категоричен бе Путин.

„Ние помним трагедиите на двете световни войни, уроците на историята, те не ни дават да ослепеем.
Зад новите заплахи прозират старите, познати уродливи черти – егоизъм и нетърпимост, агресивен национализъм и претенции за изключителност.
Ние разбираме пълната сериозност на тези заплахи“, подчерта президентът.

Превод и редакция: Епицентър.БГ