Русия обяви «Voice of America», Радио «Свободна Европа» и още седем американски медии за “чужди агенти”

в Свят
Loading...

Руските власти обявиха девет американски медии за “чужди агенти”

Министерството на правосъдието на Руската федерация включи в регистъра на чуждестранните агенти девет медии, сред които Voice of America, Радио „Свободна Европа” и телевизионния канал „Сегашно време”, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение, публикувано на официалната интернет страница на ведомството.

В списъка попадат също „Idel.Реалии”, „Кавказ.Реалии”, „Крым.Реалии”, Радио „Свобода”, Azatliq Radiosi, „Сибирь.Реалии” и проекта „Фактограф”.

Журналистите, които работят в изброените средства за масова информация, няма да бъдат допускани в сградата на Държавната дума. От Министерството на външните работи уточниха, че Москва може да отмени ограниченията, ако Вашингтон предприеме аналогични действия.

На 15 ноември Депутатите от Държавната дума на Руската федерация приеха на трето четене закона, съгласно който чуждестранните средства за масова информация в страната, финансирани зад граница, ще бъдат признати за „чуждестранни агенти”.

Промените предвиждат промяна на статута на средствата за масова информация, в резултат на което за тях ще важат същите ограничения и задължения, които сега са в сила за чуждестранните нетърговски организации, които получават средства извън Русия.

„Юридическите лица, регистрирани в чужда държава или в чуждестранна структура, разпространяващи предназначени за неограничен кръг лица печатни, аудио-, аудиовизуални и други съобщения и материали може да бъдат признати за чуждестранни средства за масова информация, изпълняващи функции на чуждестранен агент, независимо от организационно-правната им форма, ако те получават парични средства или друго имущество от чужди държави, техните държавни органи, международни или чуждестранни организации, чуждестранни граждани, лица бе гражданство или упълномощени лица и руски юридически субекти, получаващи парични средства или друго имущество от указаните източници”, се казва в одобрената поправка.

По-късно бе съобщено, че Радио „Гласът на Америка” (Voice of America) и „Радио Свободна Европа” (Radio Free Europe), финансирани от САЩ, са сред първите медии, които вероятно ще бъдат регистрирани като „чуждестранни агенти” в Русия по силата на новия закон. В понеделник, 4 декември, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин издаде указ, с който възлага на Министерството на правосъдието задачата за съставяне на регистър с чуждестранните медии, признати за агенти. Правосъдното министерство в Москва ще има право да решава кои чуждестранни медии ще бъдат включвани или изключвани от списъка./КРОСС

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе