Русия няма да признае разследването за „Новичок“ и предупреди Лондон: Ще съжалявате

в ПО СВЕТА

Руският посланик в ООН предупреди Великобритания да не си „играе с огъня“

Дипломатическият представител на Руската федерация при ООН Василий Небензя предупреди Великобритания, че си „играе с огън“ и ще „съжалява“ за отговора, който даде във връзка с отравянето на бившия офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, пише вестник “Independent“.

Премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей заяви, че е „много вероятно“ Русия да стои зад атаката, в отговор на която Великобритания и редица западни съюзници изгониха от пределите на страните си повече от 150 руски дипломати. Москва заяви, че ще реагира на подобни мерки и в рамките на заседание на Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя определи твърденията на Мей като „ужасящи и неоснователни“.

„Не можахте ли да измислите по-добра фалшива история? Казахме на нашите британски колеги, че си играят с огъня и ще съжаляват за това“, категоричен бе руският дипломат.

Заседанието бе свикано по настояване на Москва, след като страната бе изключена от разследването на случая „Скрипал“, проведено от експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Небензя подчерта, че веществото, с което е извършена атаката срещу 66-годишния Скрипал, се произвежда в редица страни, „въпреки очевидното му руско име“. Той също така обвини Великобритания, че се опитва да „дискредитира и делегитимира“ Русия.

Русия призова за съвместно разследване на отравянето – предложение, което базираната в Хага организация отхвърли. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заяви, че Москва не може приеме резултатите от разследването, след като не е допусната да участва в него. /КРОСС