Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Русия намалява бюджета си за оръжие, останалият свят – не

в Свят

Русия е намалила военните разходи, САЩ остават лидер, светът харчи все повече за оръжие, сочи доклад за 2017 г. Военните разходи на Русия са спаднали през 2017 г., сочи доклад на Международния институт за изследване на мира (SIPRI), излязъл в сряда. Спадът е първи по рода си от 20 години насам. Русия, която имаше трети по големина бюджет през 2016 г., падна на четвърто място през 2017 г. Военните ѝ разходи намаляха с 20% до 66,3 млрд. долара. Страната регистрира последния спад в тази област през 1998 година, изправена пред финансова криза.

“Военната модернизация остава приоритет в Русия, но военният бюджет е ограничен от икономическите трудности, които страната преживява от 2014 г. насам”, заяви изследователят от SIPRI Симон Вайземан. Той се позовава по-специално на икономическите санкции, на западните държави, налагани от 2014 г. върху Русия заради украинския конфликт. До 2016 г. руският бюджет за отбрана бе запазен от съкращения, предприети в други сектори на бюджета като образование или инфраструктура. “Вече не е възможно да се поддържа секторът на отбраната на високо ниво, нито да се развива”, добави изследователят.

Разходите за оръжие в света растат

Докладът излиза във време, в което в конфронтацията с Москва Западът достигна равнища, невиждани след края на Студената война, особено след обвиненията за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания на 4 март и ударите на САЩ, Франция и Обединеното кралство на 14 април срещу позиции на режима в Дамаск, чийто съюзник е Москва, в отговор на предполагаема химическа атака. Двайсет и деветте страни членки на НАТО заедно изразходват 900 млрд. долара за отбраната си през 2017 г., или 52% от световните разходи. Военните разходи в Централна и Западна Европа се увеличиха съответно с 12% и 1,7% през 2017 г., отчасти поради нарастващата руска заплаха.

Съединените щати остават страната, която харчи най-много за военни цели, като 617 млрд. долара са инвестирани в защита през 2017 г. Следват Китай, Саудитска Арабия, Русия, Индия, Франция, Обединеното кралство и Япония, които заедно са изразходвали 578 милиарда долара за военни нужди през 2017 г., или общо те не могат да стигнат разходите на САЩ. Индия си върна петото място в класацията за сметка на Франция, която слезе до 6-то. Общо за 2017 световните разходи за военни цели са се качили с 1,739 милиарда долара, което е покачване с 1,1% за година. “Преследването на високи глобални военни разходи е източник на несигурност”, заяви президентът на института Ян Елиасон в изявление. “Това подкопава търсенето на мирни решения за конфликтите”. /АФП/БГНЕС

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе