Русия започна изпитания на електромагнитно оръжие

в Свят

Руският концерн „Радиоелектронни технологии“ (КРЕТ) е започнал тестове на полигон на електромагнитно оръжие, разкри пред вестник „Известия“ съветникът на първия заместник-генерален директор на компанията Владимир Михеев, съобщава Фокус.

По думите му оръжието представлява много перспективно направление в отбранителната промишленост. Т.нар. свръхвисокочестотни пушки (СВЧ-пушки) се изпитват „постоянно и в лабораторни условия, и на полигон“. Експертът уточни, че специалистите активно работят и над разработването на система за защита от съответния тип въоръжение.

Като поразяващ фактор в тези оръжия се използва електромагнитно излъчване на свръхвисоки честоти, т. нар. електромагнитен „изстрел“, чрез който от строя се извежда електрониката на противника.

Неотдавна Министерство на отбраната на Руската федерация разкри планове за подсилване на противовъздушна отбрана (ПВО) със системи за за радиоелектронна борба (РЕБ). Високомобилните станции ще бъдат в състояние да предизвикват смущения в радиолокаторите и системите за свръзка на летателните апарати.

ПО ТЕМАТА:

Импулсните оръжия на Путин могат да унищожат градове и армии

Как руснаците “изпариха” 1000 китайци

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Секретните психотронни оръжия. Настъпва ли тяхната ера?

 

Последни от Свят

Отиди Горе