The Bulgarian Times

Русия: „Многобройните лъжи” на Великобритания по случая „Скрипал” излизат на светло

в Свят

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в четвъртък, че британското правителство най-после ще бъде изобличено в лъжа заради твърденията около отравянето на бившия шпионин в Солсбъри.

„Мъглата се вдига и многобройните лъжи на правителството на Тереза Май стават все по-очевидни”, написа тя в публикация във Facebook. Захарова се позова на изказване на чешкия президент Милош Земан. По думите му докладите на разузнавателните служби показват, че малко количество токсин А230, наречен от службите „Новичок”, е произведено в Чешката република. Твърди се, че с такова вещество е отровен Сергей Скрипал.

През март бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря са открити в безсъзнание близо до търговски център в град Солсбъри във Великобритания. Великобритания и нейните съюзници твърдят, че Русия е виновна за предполагаемото отравяне с A234, едно от групата съединения, наречени „Новичок”, въпреки че не предостави каквито и да било доказателства. Оттогава над сто руски дипломати са изгонени от солидарните с Великобритания западни държави. Целта бе да бъде оказан натиск върху Русия, която отрича да има пръст в случилото се. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей многократно заяви, че Русия е единственият производител на нервно-паралитичния агент „Новичок”.

Захарова цитира и коментар на ръководителя на британската научна лаборатория в от април, който призна, че британските учени не могат да установят дали токсинът е бил произведен в Русия.

В статия в The Times се твърди, че отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в дома им в Солсбъри е мърляво начинание. Според изданието са намерени следи от токсина A234 на прага на входната врата и върху бравата. Посолството на Русия в Лондон в четвъртък предупреди, че медиите разчитат на изтичане на информация, за да разкрият истината за отравянето на бившия шпионин, призовавайки правителството на Обединеното кралство да разкрие данните, с които разполага.

„Новите течове правят още по-големи несъответствията и абсурдността на историята, в които британските власти и мейнстрийм медии искат да накарат хората да вярват”, се посочва в изявление на посолството. Посочват се и други медийни течове, при които на по-късен етап информацията е отхвърлена като невярна. Тази седмица британският съветник по националната сигурност Марк Седуил отрече твърденията в The Times, че властите са идентифицирали ключови заподозрени по случая „Скрипал”.

„Затова ние продължаваме да настояваме или пълната информация около разследването да бъде предоставена на Русия, или да бъде публикувана от правителството на Великобритания. Това е в интерес на всички, включително на медиите, на обществеността, а не на последно място, и на международните партньори на Великобритания”, се казва още в изявлението.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе