„Россия-24“ ще излъчи имената на над 12 милиона войници, загинали във Втората световна война

в ПО СВЕТА

Руската национална телевизия „Россия-24“ ще изписва до 8 май т. г. в непрекъсната бягаща лента на екрана имената на над 12 милиона съветски бойци, паднали по фронтовете на Втората световна война. Така ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от края на конфликта, предаде „Франс прес“.

Инициативата бе свързана с Деня на защитника на отечеството, отбелязван в Русия на 23 февруари. В течение на 76 дни имената на 12 677 857 бойци ще текат по екрана денонощно – по 121 400 имена дневно, 6070 имена всеки час, 100 имена всяка минута, съобщи телевизията в комюнике.

Проектът под наслов „Помним всекиго“ е белег за първостепенното значение, придавано в Русия на Великата Отечествена война, както наричат там конфликта между Съветския съюз и нацистка Германия – източник на огромна гордост и основен стожер на патриотизма, прокламиран от Кремъл, посочва АФП.

Победата на СССР бе извоювана с цената на множество жертви – около 27 милиона по официални данни.

Оранжево-черна ивичеста лента в цветовете на Св. Георги, станала символ на победата над нацистите, заема вече една трета от пространството вдясно на екрана в предаванията на „Россия-24“; там във всеки момент са изписани имената на 10 войници, подредени по азбучен ред и звания.

Телевизията уверява, че проектът „създава фактологична база, възпираща всеки опит да се фалшифицира историята на войната“.

Руските власти редовно осъждат от години насам забравата, в която тънат според тях жертвите, дадени от Съветския съюз по време на войната, напомня АФП.

На 9 май – датата, официално смятана в Русия за край на войната с нацистка Германия, страната ще отбележи 75-ата годишнина от победата в присъствието на многобройни чуждестранни лидери.