„Российская газета“: Братушките се изплашиха

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Не е тайна, че през последните почти тридесет години САЩ максимално плътно и активно дърпат конците в една от ключовите балкански държави – България. В тази страна в продължение на столетия към руснаците са се отнасяли топло. Но „натовските стандарти“ успешно се справиха с този проблем за русофобите на Запад. Сега в българското правителство официално определят Русия като външнополитическа заплаха.

Моят 14-годишен син неотдавна гостува в София. Там е имал особено символен разговор със свой връстник. „Вие наистина ли искате да ни бомбардирате?“, попитал го българинът. „Татко, аз изпаднах в шок“, – разказа ми синът ми след завръщането си. – „Те наистина мислят, че ние сме готови да воюваме с тях! Аз му отговорих, че Русия не се кани да напада никого.“

И наистина, какво може един български ученик да попита руския си връстник, когато всекидневно вестниците, радиата и телевизиите разказват как „Москва нападна Киев“, че Русия „заплашва европейската сигурност“, че руснаците „ей-сега ще тръгнат на война с Европа“? И не трябва да очакваме нищо друго от българските политици и медии. Дори и заради това, че американското присъствие в България расте скокообразно.

Така че изводите, до които достига българското правителство, са напълно очаквани. В доклада за състоянието на националната сигурност, както съобщава ТАСС, става дума, че Русия се е превърнала в една от външнополитическите заплахи за България. Сега този документ е влязъл за одобрение в българския парламент. И местните медии веднага обявиха тържествено: „За първи път правителствен документ съдържа толкова остра критика по адрес на Москва“.

„Действията на Русия се явяват източник на регионална нестабилност и застрашават нашата основна цел – единна, свободна и мирна Европа. Нарастват заплахите не само в Балтийско и Черно море, но и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни възможности и увеличава военната си активност“, се подчертава в доклада, който, между другото, е подписан от премиера на България Бойко Борисов.

А ето какво мисли по повод руско-българските отношения президентът на България Румен Радев: „Ние трябва да спрем да говорим за Русия, а да започнем да говорим с нея. Длъжни сме да установим диалог Русия – ЕС, за да намерим прагматични решения“. Впрочем, България е парламентарна република. Което означава, че в нея „музиката поръчва“ на първо място премиерът, а не президентът.

И все пак далеч не всички в България, колкото и да се старае Вашингтон, са готови да видят в лицето на Русия заплаха. Например, българският политолог Владимир Трифонов в разговор с руски журналисти отбеляза: „Целта на САЩ е всички балкански държави да станат членки на НАТО. За тази цел те трябва да уредят всички разногласия помежду си. След това САЩ ще се опитат да използват военния и пропагандистки потенциал на Балканите в борбата срещу Русия“.

И те вече използват всички, които могат. В това число, за съжаление, и българското правителство.

Източник: Епицентър.бг