Росатом: Картофеният чипс не е това, което си мислите

в СВЯТ

У-НИ-КАЛ-НА изцепка е поставила на Фейсбук стената си държавната корпорация Росатом вчера, с която твърди, че при ежедневно поглъщане на НЕ НАЗОВАНО КОЛИЧЕСТВО чипс в продължение на една година ще получим 100 ПЪТИ по-висока еквивалентна доза йонизиращо облъчване, отколкото, ако живеем близо до АЕЦ.

Ето я и самото нея в оригинал (за по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките):

Както самото твърдение, така и неговото обяснение, от дясно на снимката, са толкова кретенски и дълбоко грешни, че е много трудно и дълго за опровергаване. За това реших да ви покажа актуалната справка за гама-фона в страната ни, от сайта на Агенция ядрено регулиране (АЯР). Той е даден в същите единици, както от Росатом – микро-Сиверти, НО за определен период от време, а именно ЧАС, докато руснаците използват единствено времевия интервал ГОДИНА.

От справката на АЯР излиза, че живеещите в София получават еквивалентна доза йонизиращо облъчване равно на 0,14 мкСв/ч * 24 часа = 3,36 мкСв , което, от своя страна се равнява на ЕДНА ТРЕТА от дозата, която ще получим, ако ежедневно, в продължение на година хрускаме чипс, в НЕизвестно количество.
Росатом не си прави труда да ни каже, от къде са му данните за чипса, на какво се дължи това и, както споменах по-горе, за какви количества става въпрос.
Единственото логично обяснение за тази публикация е, че авторът и е не е бил изтрезнял след тържествата по случай 1-ви Май? Не е изключен и злонамерен умисъл?

Ако тази новина ви разстройва вижте сравнението на борсовите цени на тока в Европа, където страната ни е №1, за трети пореден ден, от четири възможни, за май 2018-та.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)