Росатом: Българи, правете ни вятър, но без супа

в БЪЛГАРИЯ

Неизбежното започна да се случва! Гигантската държавна корпорация Росатом стартира изграждането на първата си вятърна електроцентрала. Можете да се запознаете с параметрите на проекта от краткото видео (3:17 мин) най-долу. 

А ако още се чудите, защо въпреки абсолютната си несъстоятелност и неосъществимост проекта АЕЦ „Белене“ не се прекратява ще ви дам малък жокер. Някой трябва да прави вятър в перките на първия и последващите вятърни електроцентрали на Росатом? Мощни и постоянни ветрове. Многомилиардни, с развяване на пачки. До сега сме издухали 3,5 милиарда лева, но това е само началото.

От второто видео по-долу (3:52 мин), на български и руски езици, можете да си припомните дали президента Путин и премиера Борисов, при последната си среща на 30-ти май, предвиждат сътрудничество в областта на неизбежното бъдеще или само договарят трасето и силата на вятъра?

Да духаш супа не е чак толкова лошо. Тя все някога ще изстине и ще стане подходяща за изяждане. Но когато духаш без никакви шансове някога да сръбнеш супа … това се нарича братска помощ.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)