Разсекретени архиви на ЦРУ за Михаил Горбачов

в Свят
Loading...

Според разсекретени документи на ЦРУ политиката на Михаил Горбачов довела до разпада на Съветския съюз

 На 2 март 2016 г. ръководството на Архива за национална сигурност – обществена организация, създадена във Вашингтон през 1985 г. от журналисти и историци от Университета Джордж Вашингтон, публикува на сайта си поздравление по случай 85-годишнината на Михаил Горбачов и 14 документа за периода 1984-1991 г.

Разсекретени са записи на разговорите на съветския лидер с Рейгън в Рейкявик, Женева и на Малта, личната му кореспонденция с Рейгън и оценки, дадени за М. Сергеевич в кореспонденцията му с Рейгън, Тачър, Буш и Кол, оценка на политиката на Горбачов след като управлява Съветския съюз сто дни.

„В първите сто дни от управлението си Горбачов се разкри като най-агресивния и решителен съветски лидер от времената на Хрушчов. Той показа готовност да предприеме противоречиви и дори непопулярни мерки, например по антиалкохолната кампания или отказ от предишната практика да не критикува действията на свои колеги на заседания на Политбюро…“ – пише в секретното досие.

„Горбачов смята, че атаката срещу неефективността и корупцията, а не радикалните реформи могат радикално да променят към по-добро обстановката в страната. Това е рискован курс, но Горбачов има шансове за успех. В краткосрочна перспектива неговите шансове не са лоши. Той започна да формира собствена група за поддръжка в Политбюро и Секретариата на партията и може да разчита на поддръжката на средната класа, разочарована от застоя в брежневските времена. Обществеността в страната, съдейки по първоначалната реакция, също позитивно реагира на стила на работата и гледната точка на Горбачов…“– се отбелязва в досието.

„Горбачов използва проверения от времето метод за консолидация на своята власт, издига привържениците си на ръководни постове. Издигайки на пленума през април трима свои привърженици в Политбюро, той фактически си осигури болшинство във вземането на решенията. Един от тримата е Егор Лигачов – неофициално „втори секретар“ в партията. Този назначенец изолира съперника на Горбачов – секретаря на ЦК Григорий Романов. Това протеже – Лигачов, Горбачов го постави да кадрува начело в управлението, което се занимава с подбора и назначаването на ръководни кадри в партията, създавайки по този начин основата за кадрово обновяване и придвижване на свои привърженици в предстоящия през февруари 1986 г. пореден конгрес на партията. Вторият – председателят на КГБ Виктор Чебриков, осигури на генсека важно предимство – да оказва политически натиск върху своите потенциални опоненти в Политбюро, много от които са замесени в корупция…“

„Популисткият стил… прякото общуване с хората… добре обмислените пи-ар акции… включването на жена му Раиса в работата със СМИ и в телевизията. В речите наблягане на кризата в страната, върху необходимостта да се ускори развитието на икономиката, с цел удовлетворяване на растящите потребности на населението…“ – пише в досието.

Мнението на аналитици на американското разузнаване:

„Причината за създалата се ситуация около Горбачов е в това, е неговата политика доведе страната до катастрофа и че той не е в състояние да я изведе от кризата. Той разруши старата ленинска политическа система в страната, но не създаде нищо на нейното място. Неговата нова антикризисна програма е мъртвороден проект с използването на остарели методи за централизирано ръководство за стабилизиране икономиката на страната…“

През април 1991 г. според аналитици в ЦРУ Горбачов провалил курса на перестройката и де факто разрушил Съветския съюз. Авторите на доклада до Буш, отговаряйки на въпроса, кой ще смени неудачника, заложили на Елцин.

„Според официалната статистика икономиката продължава да спада и за първите четири месеца на годината брутният вътрешен продукт паднал с осем процента. Запасите от потребителски стоки силно намаляват, цените растат с укорени темпове, разпъвайки инфлацията като спирала…“

Радио Ереван пита Горбачов:

„Михаил Сергеич, намерихте ли в съчиненията на Ленин указания как да тръгнем по пътя на ускореното развитие?“
– „Намерих – отговорил Горбачов,
– „Крачка напред – две крачки назад!

 

Росица Тодорова,Издателство”Распер”

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе