Разликата между ГЕРБ и БСП е под 3%! Имиджът на „Воля“ се клати, ДОСТ изчезва

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
Всеки трети българин е песимист за развитието на страната, а 40% живеят с мисълта, че стандартът им ще се влошава. Това сочи национално представително изследване на агенция „Медиана“, проведено е в периода от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 човека в 125 точки.

Изследването е проведено преди скандала със суджуците, който вероятно би се отрази на обществените нагласи. Изводите са, че в обществото доминира песимизъм по отношение развитието на страната. Само 18 % разчитат на подобрение, докато песимистите, очакващи влошаване са близо два пъти повече – 34 %.

Близо 40 % от хората живеят с усещане за влошаване на материалния стандарт на домакинството си. Отново 18 % отчитат положително развитие в благосъстоянието на семейството си.

Песимизмът по отношение на развитието на страната, както и усещането за спадащ личен материален стандарт дава отражение и върху отношението върху правителството. Тук наблюдаваме подчертан скептицизъм. Близо два пъти повече са хората, според които новото управление разочарова, спрямо тези, на които то вдъхва надежда (54 % : 26 %).

Вярват, че правителството „Борисов-3“ ще успее да подобри положението в страната са 22 %, докато опасяващите се, че тази власт ще го влоши са 30 %. Най-голям е делът на хората (38 %), които смятат, че просто нищо няма да се промени – нито към добро, нито към по-лошо.

Засега този скептицизъм към властта не се насочва към търсене на политическа алтернатива. „Съотношението на електоралните предпочитания показва картината, която наблюдаваме (с леки промени) вече повече от половин година“, се казва в изводите от изследването.

ГЕРБ привлича традиционните си избиратели, които са в рамките на една четвърт от пълнолетните граждани. Не се наблюдава и разочарование и намаляваща подкрепа сред тях – това са и основно оптимистите както за перспективите пред страната, така и по отношение на личното им материално благосъстояние.

БСП очевидно е преодоляла кризата на доверие, характерна за 2015/2016 година и се намира на около 3 % след основния си политически опонент.

Участието във властта не се е отразило негативно на Патриотите. Те запазват своите симпатизанти в обема от преди предсрочните избори.

Воля“ е понесла тежки удари върху имиджа си – вероятно в резултат от повдигнатите обвинения към Веселин Марешки и други членове на формацията. Все още, обаче, е на границата за влизане в парламента.

ДОСТ практически е изчезнал от политическата карта вътре в страната.

ДПС продължава да бъде основната партия на българските турци и на пръв поглед не изглежда да е понесла особени щети от ДОСТ (в рамките на избирателите в страната).

„Реформаторския блок“ продължава да води своеобразен задгробен живот. Въпреки фактическия му политически разпад, значителна част от избирателите (3.5 %) заявяват, че на едни избори биха гласували за него.

ГЛАСОВЕ