Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Разбра се как в НАТО си представят сценария с руското нападение по Европа

в Свят
Loading...

В Норвегия протичат невиждани по мащаб за последните десетилетия учения на НАТО. И макар в тях да се отбелязва използването на цяла редица нововъведения, например специалната „северна униформа” – всъщност сценарият на ученията предвижда отговор на нахлуване на Русия. Как според НАТО Русия организира това нахлуване?

В нощта на 25 октомври в Норвегия започнаха най-големите за последните години учения на страните от НАТО и присъединилите се към тях Швеция и Финландия „Единен тризъбец-18”. За НАТО тези учения носят принципен характер, защото трябва да отработят не само тактическите знания в условията на северен климат, но и да изяснят като цяло степента на боеспособността на европейската армия в сухопътни и комбинирани бойни действия. Нали досега никой не може да каже със сигурност в какво състояние се намират сухопътните войски на НАТО в Европа при използване в големи войскови операции против потенциално равен противник. И тук могат да се появят проблеми.

По сценария, в който Русия или друга страна демонстративно не се споменават, северната и централната част на Норвегия от Финмарк и Трьонделаг до Нарвик се окупират от някакви зли сили (групировка „Северн). Закрепили се там, те преминават в настъпление към южните части на Норвегия, към столицата Осло, но силите на Алианса от групировка „Юг” ги спират и започват операция по освобождението на страната. На думи цел на учението е „възстановяването на суверенитета на Норвегия” след нападението срещу нея на някаква агресивна „регионална държава”. А „регионална държава” тук може да бъде единствено Русия. Така нас ни нарече президента Обама.

По поразителен начин този сценарий практически детайлно копира разработките и плановете от късносъветския период за конвенционалната част (без използване на ядрено оръжие) на конфликт в Европа. Тогава се предполага, че съветската армия с морски десант ще се стовари в Северна Норвегия. Получила подобно преимущество, съветските (руските) бомбардировачи могат да контролират Северно Море и дори Централния Атлантик, блокирайки морските конвои от САЩ и Канада с ракети с висок обхват.

Предполага се, че като бонус СССР ще завземе и Исландия. Не цялата, тя цялата е нужна само на тюлените, а военновъздушната база Кефлавик. След това целият план на НАТО по прехвърлянето на войски от Северна Америка в Европа отива по дяволите, а СССР (Русия) може да настъпи към наземно настъпление към Германия с излизане след седмица на френската граница. И ако по-нататък има съпротива, то ще разположи две армии (едната на север, при Бенелюкс, а втората на юг през Франция) и след месец ще приключи цялата тази история на Пиренеите. Така накратко е на хартия, макар всичко това да е снабдено с много живописни детайли и подробности.

На настоящите учения, колкото и да е странно, групировката по нахлуването се оглавява от американската морска пехота. 24-ти отделен експедиционен батальон на Корпуса на морската пехота на САЩ се е стоварил в Трьонделаг с големия авионосещ десантен кораб „Иводжима” с поддръжката на самолетоносача „Хари Труман”. Това е първият случай за последните 30 години, когато американски ударен самолетоносач се е приближил на такова разстояние до руските брегове в арктически води. „Труман” и „Иводжима” изобщо са извършили изключителен преход за американския флот. Те са вдигнати на ширина над полярния кръг, което американският флот не си е позволявал дори и в най-тежките периоди на Студената война. Американските моряци нямат опит при плаването на високи ширини и студени води, там съдбата никога не ги е отвеждала.

Появиха се данни, че за първи път в историята морските пехотинци ще се преоблекат в нова „северна униформа”. По-рано подобно снаряжение в Корпуса на морската пехота просто няма. Наистина, съдейки по първите клипове, униформата е доста съмнителна и изчислена според що-годе умерения норвежки климат. Въпреки това военната преса е изпъстрена с разсъждения, че след няколко десетилетия постоянно пребиваване в Близкия изток и в Афганистан войската на НАТО за първи път се премества в чужда ѝ климатична зона.

Американската „армия за нахлуване” наброява 14 хил. души. В състава на групировка „Север” също така влизат части от армиите на Канада, Холандия, Франция и Италия, както и малки групи от 29-те страни членки. Най-големият контингент е този на „страната-домакин” на ученията – Норвегия. Отбраняващи се, а след това контраатакуващи от юг са германците и англичаните, което е близо до действителността. Германският контингент в Осло и в покрайнините му наброява 10 хил. военнослужещи, а общо в ученията ще участват 50 хил. военнослужещи от НАТО и 10 хил. единици бойна техника, сред които 150 самолета и 65 кораба. Ученията ще бъдат ръководени от палубата на самолетоносача „Хари Труман” от командващия ВМС на САЩ в Европа и Африка адмирал Джеймс Фого. Адмиралът вече заяви, че „Норвегия е изключително забележително място за такъв род учения”.

Пътем той посети Исландия, където участва в мемориални мероприятия, а освен това потвърди амбициите на острова, който използва своето стратегическо географско положение, за да повиши своята значимост в рамките на НАТО. Исландия няма собствена армия, само няколко катера брегова охрана (220 моряци), които зорко следят дали шотландските рибари не крадат треска. Летище „Келавик” отговаря за GIUK – двата морски прохода от Северния към Централния Атлантик между Гренландия, Исландия и Шотландските острови. Там са положени подводен кабел и сложна система за оповестяване за приближаване на руски подводници, също останала наследство от 70-те и 80-те години и отдавна деактивирана.

Участието на Швеция и Финландия е условно-символично. Финландците основно ще пушат лула за компания, а шведите малко ще попатрулират в Балтийско море край Хелсингьор и знаменития мост в Дания, все едно блокират изхода от Балтийско към Северно море.

На очи се набива, че американските морски пехотинци ще участват не в отбранителната, а в настъпателната фаза на ученията. Тоест от една страна ученията трябва да „възстановят суверенитета на Норвегия”, но най-страшната съставка на контингента ще отработва именно десантната операция. Това е леко странно.

НАТО от много дълго време не са провеждали подобни учения, още повече в северните региони. Последните подобни се провеждат през есента на 205 г. на южния фланг – на територията на Италия, Испания и Португалия, но въпреки обявените 35 хил. участници, те носеха основно щабен и „симулативен” характер. НАТО извънредно се увлича от всякакви „хибридни” технологични войни, компютърни и космически програми и загуби уменията си за „обичайни” войскови или комбинирани (наземни и морски) операции.

Също така опасения у НАТО създава и частичната загуба на боеспособност на европейските армии заради чисто психологичните обстоятелства – изкореняването на патриотизма и бойния дух на фона на политиката на толерантност, общата изнеженост, падението на престижа на войнската служба като цяло и масовото съкращаване на армията. Всичко това поставя под съмнение боеспособността на ключовите елементи на европейската стратегия, например на Бундесвера, превърнал се в пародия на самия себе си. Пренатоварването на системата на управление и координация парализира цялата структура на НАТО при взаимодействието на близо 30 държави.

Освен това анализаторите в един глас твърдят за необходимостта да се възроди единната структура на НАТО в Европа именно въз основата на обичайните въоръжения. Киберпространството и космосът са нещо прекрасно, но земята се контролира от войници с танкове, а морето от кораби и войници. При това в Брюксел не успяха да измислят нов реалистичен сценарий за ученията и практически възпроизведоха механизъм с 40-годишна давност.

Европейските армии ще трябва да проведат цяла серия скъпоструващи маневри, ако не смятаме „Единен Тризъбец 19, за да възстановят боеспособността си. Германия сама ще изразходва сега за тези учения близо 90 милиона евро, което съвсем не ѝ харесва. В самата Норвегия изобщо няма провинции, на които може безболезнено да се провеждат маневрите. По-просто казано – на северния фланг на НАТО няма полигони, собственост на армията или поне на короната.

Настоящите маневри ще се провеждат на частната собственост на норвежките фермери и рибари, които поставят пред американските морски пехотинци колективни сметки за загубени изгоди и за потрошените пътища и съоръжения.
В Трьондалаг още на стадий разгръщане колоната американски морски пехотинци устрои масова пътна катастрофа. Няколко камиона се сблъскаха помежду си, един падна в канавката, четирима морски пехотинци пострадаха.

Политическата и информационна съставна на ученията на този фон отива на втори план. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг дежурно говори за „откритостта” на ученията. На тях са поканени наблюдатели от Русия и Беларус – по двама от страна. Едва ли това е толкова важно, че сериозно да се разглежда степента на откритост. Къде-къде по-важно е да се определи степента на готовност и подготовка на американците за операции с традиционни средства за водене на войни. Ако десантните катери не започнат масово да се преобръщат, а танковете да падат в дерета и фиорди, то това вече ще се смята за голям успех.

Не е нужно да се говори за каквито и да е изменения в стратегическите планове на Алианса или в тактическите схеми за водене на действия. Те, разбира се, не стоят на едно място, но ще са нужни няколко години интензивна подготовка и учения, за да може на новата основа да възникне някаква нова стратегия на сухопътните сили на НАТО. Дори и на отделно взетия северен фланг.

Превод: В.Сергеев, Поглед.инфо

 

Последни от Свят

Отиди Горе