Раждането на смъртта, ядрената, става на 75 години

в ПО СВЕТА

На днешната дата, 2-ри декември 1942-ра г., в южните покрайнини на Чикаго, Илинойс, САЩ, е проведен експеримент за предизвикване и поддържане на верижна реакция на деление на Уран с цел производството на НЕсъществуващия химичен елемент на земята Плутоний. Така освен Плутония се ражда и понятието ядрен реактор, който в началото не се е наричал точно така, а просто грамада (купчина) от уран и графит.

Плутоният е започнал да се произвежда, за да се използва в атомни (ядрени) бомби, като най-първата изпитана в щата Ню Мексико, на 16-ти юли 1945-та г. и бомбата над Нагасаки, Япония, взривена на 9-ти август 1945-та г. Бомби са могли да правят и само от Уран, който се намира на земята, като бомбата над Хирошима, Япония, на 6-ти август 1945-та г., но плутониевите са още по-мощни. В последствие ядрения реактор се прекръства на „мирен“ и се вкарва в електроенергийната индустрия. Но на практика той върши абсолютно същото, както и за военната.

Химичният елемент Плутоний е кръстен на древноримския бог на подземното царство и смъртта. Нищо не е случайно?

Италианският физик Енрико Ферми, в дясно на снимката, ръководи провеждането на първата верижна реакция на деление, на 2-ри декември 1945-та г. Младежът пред него вкарва или изкарва в грамадата (реактора) контролен прът, под командите на Ферми, за да влияе на плътността на неутронния поток вътре.

Паметна плоча на мястото, където се е родила смъртта.

На мястото на бившия студентски стадион днес има монумент на ядрена гъба и каменна плоча с пояснителни табели на нея. Горната табела, от черно-бялата снимка, е от дясно на камъка. На снимката е останалият единствен жив участник в мероприятието от преди 75 години, който тогава е бил тийнейджър и е ползван за помощни дейности.

Наличният Плутоний на земята е толкова много, че може няколко пъти да я унищожи завинаги и безвъзвратно, но независимо от това продължава да се произвежда.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)


Американското “Българио, бъди проклета!” става на 70 години

Няма връщане назад

Ядрената мафия изобрети … секундната стрелка