The Bulgarian Times

Пчелен апокалипсис: след 17 години в света няма да има плодове

в България/Свят

В Русия броят на пчелите през последните години се е намалил с 40%. В България такава статистика не е водена. В САЩ вече е са загинали 90% от популациите на дивата и домашната пчела.
Ако тази тенденция се запази, пчелите могат да изчезнат като вид към 2035 г., а това ще предизвика глобална екологична катастрофа, съобщават експерти.

Поради тази причина Продоволствената селскостопанска организация в ООН обяви световен ден на пчелите, който за пръв път е проведен на 20 май.

Заедно със Световната здравна организация Продоволствената селскостопанска организация разработи Международен кодекс в областта на използването на пестицидите.

Засега обаче световната общественост сякаш не забелязва проблема.

В Европа от няколко години са забранени едни от най-отровните пестициди – всичките хербициди на основата на глифосата, който се използва в борбата с бурените. Една от най-големите търговски вериги в света дори престана да продава тези хербициди, включително и в Русия.

Комплексни мерки по намаляване на пестицидното натоварване на почвите, растенията, екосистемата и дори на човека, вземат засега само в Белгородска област в Русия.

В Китай, който вече се сблъска с проблема по измирането на пчелите, опрашването се извършва ръчно. Всеки ден по времето на цъфтенето работници обхождат полетата и опрашват растенията.

Още Айнщайн предрече, че ако пчелите изчезнат, човечеството ще просъществува не повече от четири години. Пчелите опрашват над 75% от селскостопанските култури. Ако те изчезнат, човечеството ще се лиши от ябълки, кайсии, круши, краставици, домати, кафе, какао и много други.

Росица Тодорова,Издателство”Распер”

ПО ТЕМАТА:

Последни от България

Цветница е!

Празнуваме Цветница!  Един от най-хубавите пролетни празници. Цветница се отбелязва както от
Отиди Горе