Путин постави на място русофобите: Кой щурмува Берлин? Чие знаме се развя над Райхстага?

в ПО СВЕТА

Руският президент Владимир Путин нанесе нов ответен удар срещу държавите, които се опитват да пренапишат историята на Великата Отечествена война и преднамерено да омаловажат ролята на Съветската армия за унищожаването на нацизма, съобщава руската преса.

Резултат с изображение за „businessperson“

На съвещание с работната група за поправки в Конституцията президентът заяви, че победата във Великата отечествена война не може да бъде открадната от Русия, независимо от зачестилите опити на някои страни да омаловажат заслугите на съветските воини и да фалшифицират историята. Путин припомни, че никой няма да забрави „чий флаг се развяваше над Райхстага“.

„По повод на това, че някой иска да ни открадне Победата – опитите за това продължават, но то е невъзможно. Кой щурмува Берлин? Чий флаг се развя над Райхстага? Тези неща никога няма да бъдат забравени“, категоричен бе руският лидер.

На заседанието Путин отбеляза, че Русия винаги ще отстоява историческата истина и за това подкрепя мерките, насочени към предотвратяване на различни фалшификации. Президентът смята, че в Конституцията трябва да бъде записано, че е недопустимо да се принизява подвигът на съветските войници.

Ако не се борим с пренаписването на историята, то в крайна сметка за единствената страна победителка във Втората световна война могат да бъдат обявени САЩ, или, още по-зле, някоя като Украйна, която на всичкото отгоре ни иска да има нищо общо със „Съветите“, подчертава изданието „Русская весна“.

Вече имаше случаи, в които САЩ „погрешка“ наричаха американските военни „освободители“ на полските концлагери, докато истината е, че те бяха освободени от съветски войници. В Польше и Украйна отдавна се опитват да обвинят СССР в разпалването на Втората световна война, пренебрегвайки факта, че Украйна е била част от същия този СССР. Руските либерали, естествено, пригласят на поляците и украинците, като обвиняват Хитлер и Сталин в сговор за подялбата на Европа, изтъква изданието.
Епицентър