Путин: Генетичното програмиране е по-опасно и от атомна бомба

в Свят
Loading...

Президентът на Русия Владимир Путин сподели пред участниците в Световния младежки и студентски фестивал в Сочи, че едно от най-големите предизвикателства пред света е генетичното програмиране на хора по зададени характеристики, което ще стане възможно в обозримо бъдеще.

По думите на Путин, генното инженерство дава потресаващи възможности в областта на фармакологията и модифицирането на човешките гени, но крие и огромни етични рискове.

⚠ Вече е практически възможно човек да създаде човека по зададени характеристики. Това може да бъде гениален математик или гениален музикант, но може да е и гениален воин – човек, създаден да воюва без чувство на страх и състрадание, без да изпитва съжаление или болка“, каза Путин, цитиран от РИА “Новости”.

Човечеството съвсем скоро може да навлезе в много сложен и отговорен период от своето развитие и съществуване. И това, за което ви говоря, може да е по-страшно и от атомна бомба“, подчерта той.

В същото време руският президент насърчи ефективното използване и внедряване на новите технологии в широката практика. Но според него човечеството нито за миг не бива да се отклонява от нравствените и морални норми, тъй като отсъствието им може да доведе до разрушаването на човека.

“Каквото и да правим, с каквото и да се занимаваме, никога не бива да забравяме за нравствените, етични основи на нашето дело. Всичко, което вършим, трябва да носи полза, да укрепва човека, а не да го разрушава“, заключи Путин. / ГЛАСОВЕ

Путин: Човешката еволюция е под голяма заплаха от ГМО и ваксини

Последни от Свят

Отиди Горе