Пуснаха жалба срещу Каракачанов заради «нагли цигани»

в България

В Комисията за защита от дискриминация е получена жалба срещу вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Поводът за жалбата е изказването на Каракачанов, направено в село Войводиново и свързано със събитията там. Жалбата е изпратена от Сдружение “Единство” – Хасково, съобщиха от комисията.Вчера военният министър пристигна в пловдивското село, където на Богоявление двама братя от ромски произход пребиха жестоко 33-годишния снайперист от Специалните части Валентин Димов. Каракачанов заяви пред журналисти, че “циганите са станали изключително нагли” и “трябва да се направи цялостна програма за решаване на този цигански въпрос”, която според него трябва да съдържа “тотално обвързване на социалните помощи с образование и с труд”, както и трудово-образователна повинност.

Заради тези думи на Красимир Каракачанов от Сдружение “Единство” – Хасково са подали жалбата.

Междувременно пред журналисти в Министерски съвет, военният министър заяви, че се надява още утре в село Войводиново да бъдат съборени 15 незаконни и опасни постройки.

В селото, на площ от 1.8 декара, при изключително лоши условия и без никакви строителни разрешения, живеят 200 души. Още вчера беше извършена проверка на постройките през местното дружества за електрозахранване и през поделението на дирекцията за пожарна безопасност и защита на населението. Установи се, че там има 15 опасни постройки и те ще бъдат съборени, надявам се още утре, каза Каракачанов. За другите незаконни постройки следва процедура с констативни протоколи, връчване на заповед, период на обжалване от 15 дни и пристъпване към събаряне, допълни министърът.

Циганската престъпност е изключително болен въпрос, подчерта Каракачанов. Важно е да се отбележи, че моделът на интеграция на тези хора в обществото не дава резултат, посочи той. Как очаквате да реагирам, когато двама младежи които трябва да ходят на училище и да работят, пребиват военнослужещ, посочи той. Опитах се да бъда дипломатичен и да се съобразявам с това че съм министър иначе щях да кажа много други неща. Никой не може, без значение какъв цвят на кожата има или от какъв етнос е ,да бие полицай или военен – това няма как да се случи и няма да се случва, докато съм министър, добави Каракачанов. КРОСС

Комисията за защита от дискриминация: Левски нарушавал обществения ред, Вазов не бил прав…

 

Loading...
Пуснаха жалба срещу Каракачанов заради «нагли цигани» by

Последни от България

Отиди Горе