Проф. Христов за изкуствения интелект и човешката раса

в България

„Твърде е вероятно в края на този век да се наблюдава не просто промяна, а „изоставяне” на човека, нещо предсказано преди повече от четиридесет години от Артър Кларк в книгата му „Една одисея в космоса през 2001-ата година”.

С пробива в областта на изкуствения интелект, съчетан с разчитане на човешкия геном, идва следващият етап, който е не просто поредната технология, а решителна революция: човешкото мислене и човешкият интелект да бъде качени на небиологичен носител.

Ако вместо върху белтъчна основа, човешката ефимерна „душа“ бъде имплантирана в кристал или трансформирана в „разумна светлина“ (по Кларк), нещата придобиват съвършено друг характер.

Следователно говорим не просто за промяна на човешката раса, а за напускането на определени нейни представители (тези, които могат да си го позволят) на това състояние на материята и на битието като такова.

Ние ще имаме едновременно два кошмарни процеса.

Социалните противоречия, класовите неравенства ще станат биологични неравенства, ще станат интелектуални неравенства, ще станат био-видови неравенства тук и сега в рамките на 50-100 години.

Тези неравенства ще придобият чисто физически, географски разлики.

Спомнете си филма „Елизиум”, който се „изпуснаха” да излъчат по една национална телевизия.

Щастливата част от човечеството пребивава в орбитата на Земята и от време на време праща капсули на земята, за да събират суровини, информация и по някой човешки орган.

Това е един от кошмарните сценарии, тъй като 10 млд. души на земята са твърде много при положение, че може да се експанзира по съвършено различен начин.

Една избрана част от човечеството ще тръгне към космоса, а земята ще остане като гето.

На Марс, астероидите около нас и в земната орбита ще живее „избраната част” от света, която може да моделира света по свой образ и подобие…”

Проф. Иво Христов, Фейсбук

ПО ТЕМАТА

Последни от България

Капитал-но извращение

Преди 10-на дни, в предпоследния си брой любимият (дез)информационен инструмент на фондация
Отиди Горе