Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Проф. Стив Ханке: БНБ трябва да е против влизането на България в еврозоната

в България
Loading...

Новият управител на БНБ трябва да е против влизането на България в еврозоната, заяви в интервю за “Хоризонт” финансистът, проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас. За пореден път, Ханке призова централната ни банка да публикува отчетите на всяка банка поотделно всеки месец:

Знам някои от имената, но нямам специфично мнение за тях, затова ще се въздържа да ги коментирам. Смятам, че новият гуверньор трябва да има добър характер, висок морал и да е човек, на когото може да се има доверие. Също така аз бих подкрепил някой, който е против влизането на България в еврозоната или поне е доста скептичен за това. Българските власти отново повдигнаха въпроса за подготовката на страната за влизането й в еврозоната. Това не трябва да се случва. На България й трябва валутен борд и дисциплина. Ако влезете в еврозоната, вие ще изгубите всяка дисциплина и се страхувам, че ще започнете да вървите по посоката на Гърция, защото ще имате големи фискални проблеми.

Ефектът от кризата в Гърция върху България ще е капсулиран, но все пак не трябва да се изключват негативни сценарии, предупреди проф. Ханке. Той е категоричен, че Атина трябва да приложи реформите, за които настояват кредиторите:

Има един единствен начит гърците да оцелеят извън еврозоната. Те трябва да приложат това, което аз наричам “българското решение” – валутен борд. С въвеждането на драхмата, курсът й трябва да бъде фиксиран с еврото. Това ще ги накара да се дисциплинират. Всъщност, това е най-добрият начин гърците да сложат в ред финансите си и да направят реформи. Те трябва да последват примера на България и да въведат валутен борд. / Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Последни от България

Отиди Горе