Проф. Румен Гечев: Европейските митници са поставили оценка „3 -“ на българските

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Европейските митници са поставили оценка „3-“ на българските митници, тъй като са открили огромни трагедии.

Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев.

„Онзи ден излязоха и данни от проверка на европейските митници. Само ще загатна един проблем, който вероятно ще бъде предмет на обсъждане в следващите дни, но от 17 януари има доклад на европейските митници от името на ЕК, който беше от пет показателя. По един от тях на българските митници при проверката се дава добра оценка, 4 оценки са незадоволителни. Това ще рече 3 на релси“, обясни той.

Според депутата скоро това ще бъде основен сюжет за разговор. „Това е огромен скандал, който не може да бъде подминат и е свързан отново с умишленото, според нас, подаване на данни към НСИ, пак от митниците. Нашите митници са една голяма трагедия. Спомняте ли си, че преди първият случай беше от последните 3 г., преди около година и половина – две в медиите излезе случай, когато отиват на проверки в един граничен митнически пункт и когато виждат проверяващите, че спират с колите, цялата смяна панически, едва ли не разбиват прозорците и бягат в полето. Няма такъв случай в света. Онзи ден разбрахте, че арестуваха цялата смяна, 30 души ли бяха? От цялата смяна само кучето не са арестували на митницата. Повдигнати са обвинения на десетина души, за другите се провежда следствие. Това митница ли е, това държава ли е? Това орган, който ще ми подава данни на националната статистика, от която ще правим ние някакви изводи по вноса на стоки в България ли ще бъде?“, попита проф. Гечев.

Очевидно е, че нещата са достигнали своите гранични параметри, добави той.