Проф. Михаил Хазин: Източна Европа я очаква дива депресия

в ПО СВЕТА

Михаил Хазин пристигна в Прага през март 2018 г. в навечерието на президентските избори в Русия. Той изнесе реч пред Руския център за наука и култура, участва в дебати по чешката телевизия, среща се с политолози. В интервю пред Наталия Судленкова той разказа за причините за победата на Милош Земан, причините за ръста на продажбите на играчката с образа на Владимир Путин в Япония и перспективите за война в Източна Европа.

Михаил Леонидович, доколко е вашата теория за лявоконсервативния уклон е вярна за Централна Европа?

Вярна е. Виждаме, че в Чехия победи Земан. А всички убеждаваха, че той няма да може да спечели, че ще загуби. Всички политтехнолози смятаха преди изборите, че той ще спечели в първи кръг, а на втори ще загуби, защото има устойчив електорат от 40%, а повече от 40% за него никой няма да гласува. Земан е класически ляв консерватор. И народът му заяви, че това го устройва.

Освен това, продължавайки темата с Русия, по-нататък тук трябва да има лявоконсервативен обрат в политиката. И Путин ще осъществи този обрат.

При това всички прекрасно виждат, че Русия няма никакви апетити да завоюва каквото и да е. Защото консервативните държави не завоюват нищо. Завладяват радикалите. Лявоконсервативните държави обединяват.

В какво се проявява това днес, когато отношенията на Русия със западните страни са най-лошите от Студената война насам?

На първо място, в търсене на други пазари. Освен това най-добре от всички го разбра президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Когато Турция не я взеха в ЕС, Ердоган разбра, че рано или късно пазарите ще бъдат затворени. И ако Турция отново се обърне към вътрешния си пазар, то тя ще се завърне на равнището от 70-те години на миналия век, към нищетата. Това няма да го простят на Ердоган. И той започва да търси външни пазари.

В Япония ситуацията е същата. САЩ се затварят, а президентът Доналд Тръмп говори открито за това. Японците разбират, че Китай също е закрит за тях. Затова и им остава евразийското пространство. И те вече работят над това. Например, дъщеря ми живя в Япония, в Киото и разказваше, че където и да влезеш в магазинчетата – Путин. И тук майка ѝ, моята съпруга, ѝ казва: „Донеси си японския Путин“. И дъщеря ни след няколко дни ни казва, че не можела – всичко е разпродадено. Останали са само мострите.

Какво означава това?

Това означава, че японският император обяснява на японците в достъпна форма, с кой ще дружат утре. Демокрацията няма никакво отношение към Япония. Япония е диво национално-консервативна страна.

Тоест, Владимир Путин в рамките на вашата логика, е преследван от западния свят, защото става лидер на лявоконсервативния свят?

Да, останалото са подробности. И поради същата причина мъчат и Тръмп.

А от какво се боят? Още повече, че Владимир Путин неведнъж заявява, че е готов да преговаря.

Така е. Той иска да преговаря. А му заявиха: „Какъв си ти?“ А сега му казват: „Веднъж те захвърлихме, как сега ще преговаряме с теб? Ами ако ти ни изхвърлиш?“. Той е договороспособен, а те не са. Но това е типичният англосаксонски принцип „Подписваме договори докато нямаме достатъчно сили да го скъсаме“.

Колко договори са подписали с индийците? И как приключва всичко? Знаете ли защо в САЩ не са останали бизони? Някога те подписват поредният договор и на индианците им остават прериите. Те не знаят как да нарушат този договор, защото им е сложно в този момента да ги избият всичките, все пак договор са подписали. И тогава те пускат армията да избива бизоните. А това е храната на индианците. По този начин те ликвидират възможността на индианците да живеят. Има снимки, където стълбове до небето от черепи на бизони . Просто ликвидират бизоните в САЩ.

В знаменития роман на Джордж Оруел „1984“ се въвежда терминът „двумисъл“. „Войната е мир“, „свободата е робство“. Живеем ли вече в този свят?

Разбира се. И слава богу, че не победи Хилари Клинтън. Тя със сигурност би разпалила война. Затова и е добре, че Тръмп спечели. Той не иска войни. Затова и разчитам, че няма да има войни.

Но ситуацията изглежда много напрегната, напомня вече не на Студената война, а на периода от 1913-1914 г.

Войната може да избухне в съвършено неочакван за вас регион. В Източна Европа.

???

Заради това, че Брюксел обяви, че от 2020 г. престава да дава пари на „новите членове“. Представяте ли си мащаба на това стихийно бедствие? БВП на Полша ще падне с четвърт, БВП на Прибалтика с 50%. При останалите страни показателят ще е междинен.

А падането на БВП и съответно на жизненото равнище с 25% са мащабите на Великата депресия от 30-те години на миналия век. Падането на икономиката с 50% е колапс не само за икономиката, но и за държавата. Когато се случи това съкращение на бюджета, то цяла Прибалтика ще се превърне в сборище на бандити, които се изправят едни срещу други да си отнемат храната. А всички останали ще бъдат между тях.

В тази ситуацията войната се ограничава със силна власт и с отнемането на оръжието от ръцете на населението. При това трябва да се разбере, че при наличието на черен пазар на оръжие в Украйна ще бъде крайно сложно неговото обръщение да се контролира.

Проф. Михаил Хазин

Превод: Поглед.инфо