Проф. Иво Христов за срещата Путин-Тръмп: Прави се опит Русия да бъде вербувана срещу Китай (видео)

в ПО СВЕТА

Прави се опит Русия да бъде вербувана от САЩ срещу Китай, анализира срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп проф. Иво Христов.

Депутатът от „БСП за България“ се срещна със симпатизанти в Пловдив.
Путин държи златната акция на световното казино, посочи той, след като обясни, че Русия е станала незаобиколим фактор в световните дела.

„Мястото, където се проведе срещата, е всъщност дворецът на руския император в Хелзинки. С други думи, Путин прие Тръмп на своя историческа територия. А и близко до неговия роден град. От Хелзинки до Санкт Петербург няма и 300 км“, посочи проф. Христов.

Той отбеляза, че са били направени редица опити да се провали срещата между президентите на САЩ и Русия. И даде като пример „трагикомедията в три действия, наречена „Новичок“.

Срещата в Хелзинки показа ясно, че това е само първа брънка от тектонично разместване на световния ред, бе неговият извод.

Тръмп взе да изпълнява обещанията си, а първото от тях бе да направи Америка отново велика. Той обеща, че ще преразгледа всички международноправни актове, в които Америка участва, посочи проф. Христов.

Според него Путин, Китай и Тръмп казва едно и също нещо – ние не сме съгласни със сегашния световен ред.

Тръмп все още не е дошъл на власт – той все още е в битки в коридорите с дълбоката държава, смята депутатът. Според него САЩ са проспали възхода на Китай.

„По време на цялата пресконференция между Путин и Тръмп те никога не споменаха Европейския съюз.
Тръмп в едно интервю заяви, че ЕС паразитира върху нас.
Затова международните медии развиват истерия, в която директно обвиняват Тръмп в национално предателство. А съветник на Тръмп е Джон Болтън, негова дясна ръка, е най-изявеният русофоб.
Защо русофобът Болтън тласка президентът към сътрудничество с Русия?! Много е просто – няма непреодолими различия между Русия и Америка. Очевидно ще бъде направен опит Русия да бъде вербувана в един бъдещ сблъсък с Китай“, каза още Иво Христов.

В началото на срещата депутатът от „БСП за България“ коментира и вътрешнополитически събития, като каза, че „на 30-тата година от т.нар. преход са налице добре подплатени от властта опити да бъдат запушвани устите на хората“. А всяко алтернативно мнение да се представя като престъпно деяние.

Освен проблемите, които си имаме в излишък – като социалните и демографските, се връщаме към теми като свободата на словото. В публичното пространство не чуваме и не виждаме истинското лице на България, подчерта той. / Епицентър. БГ

Геополитически перспективи след срещата на Путин и Тръмп…

Posted by Проф. Иво Христов on Tuesday, July 17, 2018