Проф. Иво Христов: В света се очертава силов триъгълник

в ПО СВЕТА

“Светът „клокочи”, светът навлиза в една изключително нестабилна фаза, а събитията от последните само 20 дни говорят за една особена „компресия на историята”.

Това каза проф. Иво Христов в Добрич, поканен в града за среща на тема „Геополитически рискове и хоризонти, актьори и сценарии. В препълнената зала на „Синия салон” той очерта глобалната картина, като щрихира различните дори взаимно изключващи се интереси на геополитическите сили.

„Преди няколко дни президентите на Русия и Турция откриха подводната морска част на газопровода „Турски поток”, който излиза при Мидия”, припомни проф. Христов. Това е петият газопровод през турска територия и по думите му, без да добива един кубически метър собствен газ, Турция се явява основен стратегически играч в областта на енергопреносните магистрали между Изтока и Запада, между Севера и Юга.

„Текат дълбоки тектонични разграничителни процеси между Европейския съюз и САЩ”, смята анализаторът въз основа на поредица от събития: „Макрон заяви че иска Европейският съюз да има собствена армия, но само с няколко туита президентът Тръмп му обясни, че единственото, което могат да правят европейците, е да си плащат за НАТО.

Ерата „Меркел” приключва безславно с редица поражения на вътрешно-германските избори. С г-жа Меркел си отива една епоха, което ще има последици и за България”. Като елемент с висок рисков фактор за нас в геополитическия пъзел проф. Христов посочи събитията от вчера в Косовска Митровица. „Сили на косовската полиция и жандармерия са нахлули на територията и са арестували четирима сръбски лидери , единият от които е високопоставен служител в т. нар. Косовски служби за сигурност. Той разследваше убийството на лидера на косовските сърби Оливер Маркович. Има концентрация на войски от двете страни на вътрешната косовско-сръбска граница и това е за информация на тези с клишето „Западни Балкани”. В този контекст проф. Христов добави още един щрих свързан със спешното заминаване на гръцкия премиер Ципрас в Москва и припомни изострянето на двустранните отношения около договора в Преспа между Гърция и Македония.”

„Опит за прокарване на нова енергийна геополитическа линия” нарече пристигането на израелския премиер Нетаняху в България в началото на месеца и срещата му във Варна, домакинствана от българския премиер, с лидерите на Гърция, Сърбия и Румъния.„Те обсъждаха построяването на газопровод, който да води началото си от газовите находища в източното Средиземноморие”, припомни анализаторът. По думите му, целта е нов проект, очевидно израелско-американски, който да елиминирана “Турски поток”.

Друго високо рисково за Балканите събитие, според проф. Христов, е обявеното от САЩ намерение за излизане от договора за ракети със среден и малък обсег. Отговорът на руската страна ще бъде светкавичен, поради което и перспективата за нашия регион е неблагоприятна. „Светът се очертава като един особен силов триъгълник – САЩ, Китай и Русия. Между върховете на този триъгълник ще се осъществяват основните икономически, геополитически и недай си Боже, военни взаимоотношения в следващите 10-15 година”, прогнозира геополитическият анализатор.

Драмата на Балканите – един от двата входа към Европа, е, че на територията се сблъскват интересите на САЩ, Турция, Русия, Китай и ЕС. Трите точки с директен риск за България проф. Христов структурира по степен на опасност – Украйна, Косово и Близкия изток.

“Украйна е на няколкостотин километра по права линия от нас. Идеята е от нея да се създаде един голям антируски проект с използването на руски етнически елемент като “пушечно месо”. В контекста на предстоящите избори в Украйна твърде е вероятно да бъде индуциран военния конфликт в Донбас, включително с мащабна военна провокация. Второ, раздухването на проблема с Азовско море и опитите за милитаризацията му от украинска страна. Трето, разпалването на конфликта около т.нар. Украинска автокефална църква. Всичко това в крайна сметка цели да принуди Русия да влезе в украинскто “блато” и тя да бъде удавена там икономически, политически, военно и имиджово”, обясни професор Христов, след което се спря на ситуацията около Косово.

“От средата на това лято там текат процеси на нагнетяване на напрежението: въвеждането на непосилни мита за стоки от Сърбия, Босна и Херцеговина; убийството на лидера Маркович; пропадналият опит за вкарването на Косово в Интерпол и системните опити за провокации на сръбската страна от управляващите в Прищина. Отвъд спецификите си, и косовската, и украинската криза очевидно си приличат, личи общ почерк и сценарий”, смята проф. Христов.

По думите му ситуацията около Сирия привидно изглежда успокоена, но това е само привидно. Според него рано или късно трябва да бъде поставен и разрешен въпросът с Идлиб и окончателното ликвидиране на терористите там. “Споразумението между Путин и Ердоган от Сочи замрази, но не разреши този проблем. Налице е рязко изостряне на руско-израелските отношение в региона след свалянето на руския самолет над Латакия”. В заключение проф. Христов обобщи, че това са най-близките точки с потенциален военен конфликт, който пряко или косвено може да засегне България.